Покрай потопа, който удави половин България и причини сериозни щети и жертви във Варна, Добрич и Търновско, мнозина се оплакваха, че "държавата я няма", без да осъзнават, че държавата - това е съвкупността от всички хора, които живеят на територията на страната. И само те могат да поставят основите на това, което искат да бъде "държавата". А че основи няма и дори и съвсем малкото, което има като организирана държава, може да бъде срутено само с щракване на пръсти, показа паниката от петък покрай банките.

Много хора получиха SMS-и и мейли, в които им обясняваха, че Първа инвестиционна банка - най-голямата в страната, ще фалира. И те се наредиха на опашка, за да си изтеглят спестяванията. Нищо че влоговете до 100 хиляди евро са гарантирани, а 99% от хората нямат повече. Нищо че няма нито една логична причина ПИБ да фалира. Стадото се нареди да чака и замалко не повлече крак да срути цялата банкова система. Добре, че в България тя е високоликвидна, т.е. има твърде много кеш резерви. Което също не е добре - вместо парите да са при хората да развиват бизнеси и да инвестират, банките ги държат в трезорите си. Обаче след кризата от 1996 г. законите и правилата в банковия сектор го изискват.

Но хората в глупавата си и безпричинна паника поставиха под риск един от най-стабилните сектори в страната - банковия. Отново на принципа - да се спасяваме поединично, пък после къде е държавата (както когато строят незаконни къщи, които после по-силен дъжд срутва).

В банковата драма институциите обаче действаха светкавично и успешно. За 48 часа успяха да вдъхнат доверие у хората, че банките са наред, заловиха 5-6 души, които уж пускали фалшивите мейли и SMS-и, и помогнаха на банките да разхвърлят милиони из офисите си в страната, за да може всеки, който иска, в понеделник да си изтегли парите. До обяд вече никой не се редеше на гишетата. Хората и държавата се бяха успокоили. Което още веднъж показва, че хората са държавата. И колкото по-бързо го осъзнаем, толкова по-бързо държавата ще е такава, каквато искаме да е.

Така както са го направили американците, които в петък празнуват своя Ден на независимостта. Хубав повод да погледнем техния опит и история.