Eй, ще ми липсва този Волен в следващия парламент. Не че няма да се намерят объркани души, които да пуснат бюлетина за псевдонационалиста, но едва ли ще му стигнат да мине 4-те процента. Все пак Ники Барека ще му е взел повечето гласоподаватели. Мине се, не мине седмица и Волен пак се забърка в скандал, ама такъв, невероятен. Седиш и се чудиш как е възможно. По празниците софиянец твърди, че Сидеров и негов съпъртиец го ударили, понеже заявил, че не ги харесва, след като те обикаляли от маса на маса в заведение, агитирайки за партията си (в България ще има избори за Европарламент на 25 май). Но да му беше първият път... Интересното е, че Волен откри предизборната си кампания за Европейския съюз в Москва. И преди сме писали, че странното поведение на "Атака" подсказва финансиране именно от Русия, но да откриеш кампанията си в столица на чужда държава, колкото и да ти е близка на сърце и финансово, е - меко казано - смешно и жалко (виж страници 14-15). Още повече когато се тупаш в гърдичките, че си националист. И особено в момент, когато Москва е в изолация от същия този Съюз, в който ти искаш да пратиш свои депутати. Но за Волен такива символики няма. За него е важно да получи други неща.

Не че държавата като цяло няма странни и трудни отношения с Русия. Голяма част от народа ни вероятно изпитва носталгия по "братушките", а икономически страната е повече от зависима от Москва. Управляващите ни пък трябва да правят вируозни дипломатически пируети (които не са им по силите). Последният пример за това е планирано отдавна посещение на шефа на руския парламент Сергей Наришкин, което обаче трябваше да бъде отменено, защото му е забранено да влиза в Европейския съюз като част от санкциите, наложени на Русия заради инвазията им в Украйна. И настана едно обясняване, извиняване и разчекване между Брюксел и Москва за Кристиан Вигенин и подчинените му, което може да бъде оприличено само с една дума - срамно. Още за дипломатическия скандал може да прочетете на страници 4-5.

Това упражнение ще става все по-трудно и сложно за управниците на България, като се има предвид, че Владимир Путин въобще не се е притеснил от санкциите на Запада и е на път да повтори фарса от Крим и в други региони на Украйна. Балансът в дипломацията е висше изкуство, особено неприсъщо на българските външни министри. Въпреки че Вигенин има някои попадения, особено в частта да не ядосва много САЩ. Но силната дипломация е възможна, когато преди това не си се навел икономически. А десетилетия български правителства направиха така, че страната да бъде повече от зависима от Русия. През годините словосъчетанието "енергийна диверсификация" беше използвано от кого ли не на власт, но никога не се стигна до каквито и да е реални стъпки в тази посока. Затова сега ще е трудно на дипломатите ни да изиграят какъвто и да е полезен ход.