Тази седмица започваме с добри надежди за имиграционната реформа, която вълнува толкова много от нашите читатели. В редакцията постоянно получаваме имейли и обаждания с въпроси за бъдещето й. Ето как, поне според мен, стоят нещата във Вашингтон към този момент.

Сенатът е гласувал своя версия на реформата, която дава път на хората без документи след много години да получат зелена карта и евентуално гражданство, ако изпълнят определени условия. Законът създава различни опции за бизнес визи за специалисти, но и за общи и селскостопански работници. Този законопроект обаче не стигна през пролетта и лятото до Камарата на представителите заради редица вътрешнополитически причини и остана за есента. Първото нещо през септември, с което се сблъска Конгресът, обаче беше Сирия, а след това фискалната битка, която затвори един куп правителствени служби за близо три седмици. Републиканците загубиха много от упорството си и не получиха абсолютно нищо от своите искания.

Някой може да си помисли, че след такова публично унижение те ще поискат да си върнат поне малко от имиджа, като приемат нещо, което се радва на широко одобрение (поне 60% от американците подкрепят реформата според последните проучвания). И този някой ще сгреши, когато става въпрос за републиканците. В понеделник сенаторът Марко Рубио, който беше единият от авторите на приетия от Сената закон, отегли подкрепата си от него и каза, че за това бил виновен Обама, който много държал на здравната си реформа Обамакеър в битката за бюджета (която беше приета в закон, одобрена от хората още веднъж с преизбирането на сегашния президент и потвърдена от Върховния съд).

Все повече обаче стават републиканците, които подкрепят реформата и го правят гласно, оказвайки натиск върху лидера им в камарата Джон Бейнър. От него зависи дали нещо въобще ще се гласува. Някои по-оптимистично настроени демократи смятат, че ако той пусне законопроекта на Сената за вот в залата, ще бъде приет. Но Бейнър смята да се съобрази с едно неписано и архаично правило на републиканците, според което законопроект не се слага за гласуване, ако поне половината от партията не го подкрепя. А Бейнър е на косъм да загуби лидерството си след неуспешната фискална битка и натиска на по-консервативните представители на партията си от т.нар. чаена партия, така че не е ясно какво ще направи. В предишни изказвания Бейнър е обявил подкрепата си за реформа, но без да казва дали е съгласен на път към US гражданство или не - въпрос, който демократите определят като решаващ за тяхната подкрепа за евентуална реформа. Последното по темата обобщаваме на страница 14. Също там може да научите как и къде ще се издават шофьорски книжки за имигрантите без статут, които живеят в Илинойс.