През изминалата седмица българският президент Росен Плевнелиев поиска референдум, в който да попита народа дали да се въведе задължителен вот, мажоритарен принцип (т.е. да избираме личности, а не партии) и дали да може да се гласува по интернет. Соловата акция на президента учуди може би мнозина, включително и вицето му Маргарита Попова, която на следващия ден показа, че не е толкова ентусиазирана от идеите на шефа си. Плевнелиев обаче не спря дотук. В понеделник каза още, че му се струвала добра идеята на всички избори да има и различни въпроси към избирателите, които те самите да решават. В Америка подобни референдуми има на всеки вот - от употребата на марихуана до гей бракове и  дали да се въведе допълнителен данък за някакъв проект като метро, пътища или училища.

И макар в настоящия момент тези идеи да изглеждат в полза на ГЕРБ, най-малкото не е зле народът да се произнесе по тях. Макар че едва ли мнозина ще гласуват за Искра Фидосова или Цецка Цачева. Още има стари моми, които може да въздишат по застаряващия секс символ Бат'Бойко, но с годините и неговата харизма избледнява.  Почти преди всички избори напомням от тази колонка, че демокрацията е игра, която работи само когато всички участват в нея. Макар че не съм убеден за задължителното гласуване. Все пак човек трябва сам да решава какво да прави. Но в държава като България може би е необходимото допълнително условие, за да тръгне играта. Според математици, които цитираме на страници 4-5, ДПС въобще няма да влезе в бъдещ парламент при задължителен вот. По-вероятно е да има неколцина депутати, които да изразяват интересите пропорционално на техните избиратели. А не както е сега - твърде много депутати заради малкия процент хора, гласували въобще. Не че трябва да се правят закони специално за една партия. Просто трябва да им такива правила, които да не позволяват ДПС, БСП, ГЕРБ или който и да е друг да може да ги нарушава.

Но най-важното от предложенията на президента е за дистанционното гласуване. Пускането на вот по пощата или по интернет ще накара стотици хиляди от нас, които живеем по света, да пуснем своята бюлетена, пък било то и виртуална. А тези над 2 милиона души, които сме в чужбина, трудно ще се подадем на манипулациите на семейните медии на кръга ДПС - Цв. Василев - Пеевски и майка. Как се разрасна тяхната импария разказваме на страници 8-9. Дистанционното гласуване и задължителният вот ще направят купуването на гласове абсолютно безсмислено и ще въвлекат в политиката младите хора. Искат, не искат - те ще трябва да обърнат внимание какви са опциите пред тях. Дори и да изберат своите депутати по красота и дрехи. А и политиците ще започнат да говорят за неща, които са важни за бъдещето на страната, а не само как да увеличат с 3 лева пенсиите. И понеже следващите задължителни избори с мажоритарен вот и дистанционно гласуване ще бъдат само след 4 години, ще трябва не просто да говорят, но и да свършат нещо. Ех, колко добре звучи. А дано, ама... надали.