„Расизмът. Не сме се излекували. И не става дума само за това, че не е любезно да кажеш „негър" пред хора. Не мерим по това дали има още расизъм или не. Не става дума само за дискриминация. Обществото не е изкоренило напълно все още това, което е станало преди 200-300 години." Думите са на президента Обама в радио интервю за комика Марк Марън. Поводът - разстрелът на девет чернокожи в историческа църква в Чарлстън, Южна Каролина. За ужасното престъпление е обвинен бял младеж, който има блог и снимки с расистко съдържание. На една от тях той е хванал флага на Конфедерацията (знамето, използвано от армията на Юга по време на Гражданската война в САЩ, след което робството престава да съществува). Думите на президента предизвикаха шок - от медиите, които не знаеха дали да го цитират, до най-обикновени хора. Прието е думата да се използва само от чернокожи и основно в уличен жаргон. Иначе има обидно значение. Но президентът реши да бъде по-краен този път. Обама прекара почти целия си мандат в опит да не бъде дефиниран от цвета на кожата си. Събития, които имаха силен расистки елемент, оставаха без желаната от чернокожите президентска реторика. Но не и този път.

Флагът на Конфедерацията е сега в центъра на спора - губернаторът, много политици и граждани искат той да бъде махнат от площада пред щатския Конгрес в Южна Каролина. „Амазон" и „Уолмарт" обявиха, че няма да продават продукти с този знак. Но дали това е достатъчно? Дали наричаме чернокожите „негри" или „афроамериканци" няма особено значение, ако усещането вътре в нас е обидно като за различни и често по-нисши.

Същото е и с циганите в България - някои се обиждат от това определение, предпочитат „роми". Медиите внимават кога използват тази дума. А напрежението между тях и т.нар. българи ескалира през последните месеци до невиждани преди нива.

И двете малцинства - в САЩ и България - имат няколко общи характеристика: бедни, изолирани в гета, висока престъпност, с лошо образование и - да си признаем - дискриминирани. От всички нас. Няма как да очакваме различен резултат тогава. Отношенията между българи и цигани, бели и афро-американци се свеждат до отношенията помежду ни като хора, не като етноси.

Но докато оставяме емоциите и страховете ни да бъдат използвани от политиците, които са на принципа „разделяй и владей", няма какво друго да очакваме. Напрежение, престрелки, разделение и подчинение. За всички. Независимо от цвета на кожата.

Приятен уикенд,

Ясен