Честита Баба Марта, приятели! Нека идващата пролет ви донесе здраве и много  благополучие. Това е сезонът на новото начало и нека то да бъде вдъхновяващо за вас. В този брой ви припомняме легендата за мартениците и ви предлагаме и контрапункт на този обичай - всичко на страници 40-41.

Но по-интересна ми се струва темата на броя - за жените до мъжете с власт - от българската първа дама, която никога не сме виждали на публично място, до съпругата на Тръмп - имигрантката, която може да стане първа дама. Дали жената прави мъжа - отговора търсете на страници 31-34.

Жените бяха и в центъра на вниманието на червения килим на 88-те награди в Холивуд. За пета поредна година отново бяхме единственият български екип, поканен да бъде там. Не мога да скрия, че удоволствието остава непроменено въпреки безсънните нощи от работа и стриктните правила на Академията. Колкото и пъти да си бил, има някаква красива емоция, която те завладява в момента, в който стъпиш на килима. Може би причината е, че оскарите са тези няколко дни в годината, когато бягаме в един приказен свят, където всичко е перфектно, всеки детайл е изпипан и всички са красиви и елегантни, обичат се и са усмихнати. Но тази година обвивката на този "перфектен" свят се пропука и оттам се показаха дълго наслоявани проблеми. Тях обсъдихме на червения килим с Упи Голдбърг, Алехандро Иняриту, Джордж Милър, Дж. К. Симонс и Брайън Кранстън. Всичко по-интересно от червения килим обобщаваме на страници 36-37.

А в друга надпревара статуетките при републиканците и демократите в техните вътрешнопартийни избори са почти готови да попаднат в ръцете на финалистите. Това, изглежда, ще бъдат Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън. Математиката сочи, че ще бъде много трудно двамата да бъдат спрени по пътя им към номинацията на техните партии. Така те ще станат една от най-странните двойки, които са се сблъсквали за Белия дом. Милиардер и водещ на риалити шоу срещу бивша първа дама.  Изглежда не само в Холивуд няма невъзможни неща. Резултатите от Супер вторника обобщаваме на страници 8-9.

Приятен уикенд,

Ясен