Те така те, както казват в някои райони на страната. Борисов изпълни обещанието си и обиден хвърли оставка. Неразбран, недооценен от народа, той не иска вече да го управлява. Казва, че имало нова политическа ситуация и ново мнозинство на БСП, ДПС, патриотите и реформаторите. За да бъдем честни, повече симпатизанти на ГЕРБ са гласували за новия президент ген. Румен Радев, отколкото на ДПС. Не че той не е кандидатът на соцпартията, Доган и Пеевски. Но над половината от избирателите припознаха в него президент. Строен, летец, звучи сериозно. А и поведението на Борисов изглеждаше нагло - самодоволното залъгване, че когото и да издигнат, ще спечели. После заплахата за апокалипсис, ако не спечели на първи, па после на втори тур. И така се стигна до тази оставка.

Борисов всъщност знае - възможно ново управление на правителство на БСП,  гарнирано с техен президент, е гаранция за провал и обществено недоволство. Парите от Европа така или иначе са към своя край, Догано-Пеевският модел съвсем не е разрушен, а леко скрит в засада, а партията столетница е показала, че не е научила нищо от грешките си. Дори в изборната нощ показаха самодоволството си от победата си явно внушавайки си, че хората са гласували за БСП. А вотът беше анти-ГЕРБ и в подкрепа на един летец, у когото мнозина видяха достоен мъж, ставащ за президент. Е, пропуснаха жената до него. И не, не визирам новата първа дама, върху която бая имиджмейкъри, стилисти и фризьори ще трябва да поработят много дълго време, за да й отива прозвището "първа дама". Става въпрос за близката до Румен Овчаров евродепутатка Илияна Йотова, сега вицепрезидент. Жената, която ще бъде проводникът на интересите около БСП на "Дондуков" 2.

Борисов се надява, че ще може отново да изиграе същия номер като през 2013 г. - подаде оставка, но после се върна на бял кон за втори мандат. Сега се надява на трети. Но много неща може да се случат дотогава. Както видяхме на президентските избори, е напълно възможно да се появи някакво ново лице, у когото народът да припознае новия месия. А какво ли не може да се случи за година-две в политическия живот на България.

Борисов добре осъзнава това и затова побърза да яхне идеята за мажоритарен вот с пълно мнозинство на два тура, прокарана в референдума на Слави Трифонов. Разбира се, това ще облагодетелства най-много партиите ГЕРБ, БСП и ДПС и ще елиминира малките партии (повече по темата в броя и на www.BG-VOICE.com), но Борисов ще изглежда, че се съобразява с желанието на народа, а докато е още на власт, ще прокара такъв вариант на мажоритарното гласуване и географското разпределение на избирателните райони, които ще му гарантират най-добър резултат. И дори може да не му се налага да чака няколко месеца на БСП управление, което да падне под натиска на протести, а да се окаже, че ГЕРБ печели по-стабилно мнозинство от сегашното. Неслучайно Корнелия Нинова от БСП вече заяви, че няма време за приемането на новата система и предсрочните избори трябва да се направят по сегашната. И за тях мажоритарният вот е добър, но по-нататък. Непосредственият им политически интерес се крие в сегашната система. Всички са майстори на тънките сметки. Да видим кой кого ще надиграе. А е ясно кой ще плати сметката.