Приключването на този брой дойде с радостната новина, че Гришо е успял да победи идола си Роджър Федерер, и то пред погледите на стотици българи в Ню Йорк. Макар и приятелски мач, посоката за Григор е ясна. Самият Федерер признава, че следващите години в тениса вероятно ще минат под звездата на нашия сънародник. Повече за мача може да прочетете на страница 51.

И ако спортните новини са добри, то тези от имиграционния фронт стават все по-лоши. Съдбата на реформата, която президентът Обама се опитва да направи със собствени сили, е спряна от съдилищата за неопределено време. Животът на десетки хиляди българи, които са родители на деца с американски паспорти, остава неясен. Други стотици пък няма да успеят да дойдат да работят в Америка заради поредната съдебна битка, която спря петициите за H-2B визите - те дават възможност за сезонна работа на 66 хиляди души всяка година. Всичко за това може да прочетете на страница 17.

И след като България е в черния списък на DMV в Илинойс и ние трябва да чакаме със седмици, за да минем през допълнителни проверки, преди да получим шофьорска книжка или ID, сега щатът затяга проверките и за професионалните шофьори. В този бизнес са заети десетки хиляди наши сънародници. Сега, за да си извадят нов CDL или да подновят стария, ще трябва да докажат, че имат легалното право да работят в САЩ. Как това ще се отрази на бизнеса и какви са новите изисквания може да прочетете на страница 16.

В опит да бъдем полезни в този брой обръщаме поглед на убийствените медицински сметки. В поредица в BiT Новините и на страниците на BG VOICE ви показваме как да се измъкнете от алчните лапи на болниците. Един наш сънародник е получил фактура за близо 8 хиляди долара само за 30 минути в спешното. Проучване показва, че една услуга като ядреномагнитен резонанс може да ви струва от 350 до 5 хиляди долара, и то само на няколко километра разстояние. Как да се борите с болничната бюрокрация и къде да сравните цените ви показваме на страници 8-9.

Надявам се, че и тази седмица сме успели да ви бъдем полезни, интересни и приятни. Очакваме вашите теми, идеи и сигнали на телефона или по имейла, във facebook страницата ни и на нашия сайт www.BG-VOICE.com.

Приятен уикенд,

Ясен