9,424-ма българи в САЩ. 1,639 българи в Канада. 60,090 - в Турция. 44% от гласовете в чужбина - за ДПС. Трябват ли ви още цифри и статистики, за да ви убедят, че всеки глас е важен. Бат' Сали от Кюстендилско е депутат заради гласовете на сънародниците ни зад граница. Те се преразпределят в сложен математически модел в избирателния район с най-малък електорален остатък. Та Бат' Сали е един от нашите депутати - избран от българите в чужбина. Не ви ли харесва? Да видим защо.

Не е само фактът, че ние сме отдалечени и незаинтересовани от изборната кампания и политическия живот в България. Самите партии явно не знаят как или не искат да възбудят интереса ни. Нова ТВ излъчи в "Темата на Нова" филм на Калина Влайкова, който показва как ДПС прави кампания и събира глас по глас. Ако сте го пропуснали - гледайте го. Вероятно няма да ви хареса. Но кампанията им да закарат всеки техен гласоподавател до урната изглежда като от американски наръчник. Дори автобусът им прилича на тези, които ползват политиците тук - преконфигуриран с удобни сепарета, маси, лаптопи и телефони. Доброволците на движението знаят проблемите на своите избиратели и ги таргетират с индивидуални послания - исторически, религиозни, социални, икономически. Каквото им е нужно. Досущ като кампанията "get out the vote" на двете основни партии в САЩ. Другите политически сили в България се оказва, че не го правят.

Само в Чикаго живеят около 100-120 хиляди българи (може и повече). В Северна Америка - между 300 и 500 хиляди. Ако следваме пропорциите на статистиката - 75% гласуват за десни партии като ГЕРБ (с условността, че е дясна) и Реформаторския блок. Само за сравнение - ДПС получи едва 15 гласа. Половината от българите тук да гласуваме - това са между 150 и 250 хиляди души. За десните партии - между 112,500 и 225,000 гласа за тях. Само от Северна Америка. Това са между два и четири пъти повече от всички гласували в Турция. Тогава нелепи варианти като Бат' Сали щяха да са невъзможни. Тогава партиите вдясно щяха да имат повече депутати, за да направят една по-силна обща коалиция. Така става - с гласуване, масово. Така се убива една малка партия с ограничен, но много дисциплиниран електорат.

Още ли някой друг ви е виновен, че ДПС е такъв фактор в политиката? Цифрите не лъжат. Помислете до следващите избори, които май ще са скоро.