Колонката ми от миналата седмица предизвика оживени коментари, особено в социалните мрежи. Доколко в нашата общност толерираме криминалните субекти и дори ги издигаме в герои. И с какво трябва и може да се гордеем. Един от по-интересните коментари дойде от моя приятел, писателя Николай Стефанов. Не мога да отрека, че гледната му точка е интересна, добре обоснована и (почти) диаметрално противоположна на моята. Може да я прочетете в неговия Facebook и ще го помоля да я постави като коментар на предишната ми колонка на нашия сайт www.BG-VOICE.com.

Но истината е, че събитията от последните дни са като излезли от скандалния роман на Стефанов "До Чикаго и отзад". Ето защо потърсихме неговата гледна точка по темата - изкуството имитира живота или обратното. Кои са прототипите в книгата му, има ли такива сред арестуваните и дори оценката на Стефанов за събитията може да научите на страници 18-19. Препечатваме и малък откъс от "До Чикаго и отзад", който обяснява схемата с кредитни карти и някои от мислите на единствения изцяло положителен герой - козметичката Петя. В него тя се пита: "Що за мафиоти бяха превзели Чикаго?" Може да наричаме книгата скандална, цинична, но все по-ясно става, че не може да я наречем лъжлива или далеч от действителността.

И за да има контра на всичко това, и в този брой - както се стараем във всеки един от ден първи на BG VOICE - сме подбрали няколко истории, с които може да се гордеем. Като българката Пенка Кунева, която е оркестратор в музиката на едни от големите хитове като „Tрансформърс", „Матрицата" и „Карибски пирати". Какъв е новият й проект и как го финансира - може да прочетете на страница 19.

И един спортен успех - ексклузивно интервю за нашия спортен редактор Мартин Костов с най-обещаващия наш баскетболист в Америка Георги Фунтаров. След три сезона в гимназиалните US първенства 200-сантиметровият софиянец постигна една от целите си и от този сезон носи екипа на Университета в Калифорния ,,Дейвис" в 1-ва дивизия на NCAA. За пътят на Фунтаров и мечтите му може да научите на страници 50-51.

Можем да се гордеем и с най-добрата учителка от Варна. Физичката Силвия Захариева и нейните ученици шашнаха НАСА с проектите си. За техните успехи разказваме на страница 16.

И още позитивни истории и български книги от сънародници в Северна Америка - живеещият от 4-годишен в Канада Калоян Георгиев търси отговор на въпроса какво е усещането да се върнеш в Родината, ако нямаш никакви спомени от нея? Повече за книгата му, написана с добра доза хумор, ,,After TheAfter" (там той е с псевдоним Марти Грегор) може да научите на страници 24-25.

И тази седмица сме се постарали да постигнем максималния баланс между важното и полезното, а негативните теми от седмицата да контрираме с такива, които ни карат да се чувстваме добре и горди, че сме българи. Знаете, че се стараем да го правим във всеки брой.

Приятен уикенд,

Ясен