България е на пътя на нови избори, ако парламентът не приеме заема от 16 милиарда лева и Борисов изпълни заканата си да подаде оставка в такъв случай. Към редакционното приключване на BG VOICE гласуването по темата в парламента вървеше като пълен цирк и само силната ръка на Цецка Цачева спаси депутата на Патриотичния фронт Валентин Касабов от линчуване, след като нарече Волен Сидеров „едно перхидролено човече, което си избелва косата". Само минути преди това Валери Симеонов де изцепи от трибуната: „Чувствам се като на магистрала сред ощетени магистралки." Това предизвика Сидеров да да върне "жеста" на Симеонов с думите: „Вие в голям парламентарист се превърнахте от провинциален олигарх и разпространител на гей порно." И така в шеги и закачки народните представители се движеха към гласуването на този нов заем. От правителството и ГЕРБ се опитват да ни убедят, че това не е нов заем, а пари за плащане на вече поети ангажименти - външен дълг и вече гласувания дефицит в бюджета за тази година (дефицитът в един бюджет обикновено се превръща в дълг в края на годината). Ситуацията напомня на драмата с тавана за дълга, която всяка година от управлението на Обама заплашва да спре работата на федералното правителство. Конгресът трябва да гласува вдигането на тавана на дълга, за да платят разходи, които вече са одобрили месеци по-рано. Но тук поне е ясно кое за какво отива.

От коалиционния партньор АБВ казват, че ще гласуват против заема, защото не разбрали от министъра на финансите колко заем всъщност трябва да се рефинансира (по едно време групата на Първанов реши да се събере, за да преразгледа позицията си, защото получили отговор от министъра на въпросите си). Изглежда, че тази сума е около 9-10 милиарда плюс 7 милиарда лева нов дефицит за тази година. Мнозина подозират, че част от парите ще бъдат използвани за разходи преди предстоящите местни и президентски избори, които да излъскат имиджа на управляващите.

Големият външен дълг не е най-големият проблем на една страна, особено ако парите се използват за инвестиции, които създават работни места, а не за социални плащания. Но в България продължава да не е ясно за какво се харчат парите.

На www.BG-VOICE.com и в BiT Новините ще може да разберете решението за дълга в парламента и дали страната върви към нови избори.

Приятен уикенд,

Ясен