Хубавото на лятото е, че мнозина имат късмета да се приберат до България. На терминала на чикагското летище O'Hear се чува повече българска реч от обичайното (и то не само от служители). Същото е и на много други места по света - Мадрид, Лондон, Франкфурт... Няколко седмици за почивка, срещи с близки и приятели и сблъсък с непроменящата се родна действителност. Тази година ще е и по-зловещо - напрежението в страната се усеща и от тази страна на Океана. Политическото дъно е ударено. За мнозинството от хората в България - икономическото също. Голяма част от тях разчитат на пари, пратени от техните близо 2 милиона роднини, които живеят и работят по света. По данни на БНБ парите, които емигрантите са внесли в Родината за 2013 година, ще достигнат близо 1 милиард евро. Статистиката на БНБ обхваща само банковите преводи, но не отчита парите, пратени по познати. За последните 4 години тази сума не е спирала да расте. Българите в чужбина са най-големият инвеститор в страната. И най-зле представеният - без лоби и лостове за влияние, без депутати и министри, които да обслужват интересите им, без съюзи и собствени партии (ако изключвам няколкото шарлатани и жадни за власт псевдопатриоти, окичили се с емигрантската тематика). Но това е крайно време да се промени.
Сега е сезонът да се огледате на плажа, докато пиете бира и трупате тен по красивото ни Черноморие. Да се вгледате в погледите на възрастните и децата в България. Да усетите тяхното напрежение и тази една последна искра надежда, че този път може и нещо да се случи. А то може да се случи. Ако протестите от последната година не спрат като форма на натиск над следващото правителство. Ако преди това организираме колкото се може повече избирателни секции в чужбина и успеем поне малко да неутрализираме купените за 20 лева гласове, а после настояваме следващият кабинет да приеме онлайн гласуването, за да може гласът на 2-та милиона най-големи инвеститори в страната да бъде чут. Защото основно правило на съвременния бизнес е - когато гласуваш с портфейла си, да си гарантираш политическа подкрепа. За българите по света единственият начин това да стане е чрез масово гласуване.

Ако ДПС и ГЕРБ не врътнат някой номер в последната минута (едва ли, но все пак всичко е възможно), изборите ще са на 5 октомври. Дотогава има достатъчно време да се организират възможно най-много избирателни секции - искат се по 100 подписа за всеки град, което включва и предградията - т.е. в Чикаго може да има поне 10 избирателни секции с минимално усилие. И това важи за всеки град, където има поне 100 българи. В следващите седмици BG VOICE и BiT Новините ще ви информират своевременно как точно да се случи това. Време е наистина гласът ни да бъде чут. Платили сме за това. Във всеки смисъл на думата.