Обширни части от Северна Америка и Европа започват зимния сезон 2023 – 2024 г. с изобилие от сняг и студ, ярък контраст от миналата година, която беше необичайно топла и безснежна. От Сиатъл и Квебек в Северна Америка, през Великобритания и Германия в Европа, та чак на изток до Москва тежки снеговалежи натрупаха красива снежна покривка, но предизвикаха и транспортен хаос и прекъсване на ток в големи региони в Северното полукълбо.

Хиляди домакинства останаха без ток в събота сутринта в по-широкия район на Сиатъл след нощ на дъжд и вятър, съобщи Seattle Times. Seattle City Light съобщи за 17 прекъсвания, засягащи повече от 1,700 клиенти, приблизително две трети от тях в Южен Сиатъл, според картата на прекъсванията на комуналната компания. 

В Орегон повече от 2,000 клиенти в района на Портланд също са загубили електричество, показват картите на прекъсванията от Portland General Electric и Pacific Power. 

Бурите донесоха сняг и на Ниагарския водопад. Към петък следобед в Националния парк Mount Rainier се натрупа снежна покривка от 35.5 см в рамките на само 24 часа. Снеговалежът и силният вятър станаха причина за отмяна на състезанието по ски спускане за мъже от Световната купа в събота в Колорадо.

След нощ на обилен снеговалеж в Квебек някои училища обявиха почивен ден.

В Монреал се натрупа 31 сантиметра снежна покривка. В Лорентианс тя е била 25 до 30 сантиметра. Тежкият сняг счупи клони на дървета и причини прекъсвания на електрозахранването най-вече в източните градове и района на Монтереги. Към 16 часа без ток са били около 52,000 клиенти. Затварянето засегна всички училища и дневни градини. 

Влаковете също имаха проблеми в понеделник сутринта, а редица полети, заминаващи от Монреал, са били забавени или отменени. 


Най-тежка се оказа ситуацията от другата страна на Океана в Северна Германия. В събота около 760 полета бяха отменени на летище Мюнхен поради обилен снеговалеж. Пистите бяха почистени в неделя, но във вторник полетите отново бяха преустановени в продължение на часове. Късно в понеделник летището издаде съобщение, в което се казва: „Във вторник, 5 декември, няма да има излитания и кацания от 6 сутринта до 12 часа на обяд. Причината за това е леден дъжд през нощта, което прави безопасните полети невъзможни сутрин.“ 
Автобусите, трамваите и някои влакови услуги в града също бяха спрени.

Централната жп гара в Мюнхен остана затворена в продължение на часове за пристигащи, докато услугите на дълги разстояния бяха спрени изцяло, съобщи германската национална железопътна компания Deutsche Bahn. 

Полицията в събота помоли жителите на града да не използват автомобилите си, освен ако не е абсолютно необходимо, докато на хората в някои части на Южна Бавария беше казано да не напускат домовете си изобщо. 

44-те сантиметра сняг, паднали в Мюнхен са най-дебелата снежна покривка, регистрирана някога през декември в столицата на баварската провинция, откакто са започнали да се водят записи през 1933 г. „Европа вероятно преживява най-снежното си начало на метеорологична зима от 2010 г. насам“, написа френският метеоролог Нахел Белгерце в социалната мрежа X. Летището в швейцарския град Цюрих също съобщи за закъснения, свързани с времето, тъй като новите снеговалежи накараха служителите да вдигнат тревога за опасност от лавини. Провинциите Тирол и Форарлберг в Западна Австрия повишиха предупрежденията си за лавини до второто най-високо ниво, след като в региона паднаха до 50 сантиметра сняг в събота вечерта. Австрийската железопътна компания OeBB съобщи, че в събота следобед различни участъци от нейните маршрути в страната са затворени поради бурята. В Чехия главната магистрала и някои други пътища бяха блокирани за часове и повече от 15,000 домакинства останаха без ток. Ключовата магистрала D1, която свързва столицата Прага с втория по големина град Бърно, беше в застой с часове след катастрофа, която предизвика 20-километрова колона от камиони. Редица високоскоростни и регионални влакове трябваше да спрат в южната част на страната, тъй като трансграничните влакове от съседните Австрия и Германия не се движеха. 


Силният сняг в Северна Англия също принуди шофьорите да потърсят подслон или да прекарат нощта в колите си и прекъсна тока на повече от 2,500 клиенти, съобщиха служители в неделя. „Наистина се чувстваме сякаш се разхождаме в Алпите или някой ски курорт в момента“, каза Харисън Уорд от Лейк Дистрикт в Амбълсайд. 

Пожарната и спасителната служба на Къмбрия съобщиха, че са работили през цялата нощ, за да измъкнат шофьорите от колите, заседнали в дълбокия сняг. Суперинтендантът на полицията Анди Уилкинсън каза, че бурята е била по-значителна от прогнозираното и хората са били призовани в неделя да не пътуват до окръга. 

Москва също счупи дневен рекорд за снеговалеж в неделя, съобщиха метеоролозите в руската столица. Валежът в неделя, захранван от силен циклон, който се формира над Южна Европа миналата седмица, отбеляза абсолютния дневен рекорд в Москва от началото на наблюденията през 1878 г., според метеоролога Евгений Тишковец. Бурята създаде големи снежни преспи в цялата столица, като някои с височина над 40 сантиметра. 

Повече от 70 полета бяха отменени на всички големи летища в руската столица. Властите в Москва издадоха предупреждение за времето с код „оранжев“ поради силните ветрове. 

През изминалата седмица Москва беше засегната от едни от най-тежките снеговалежи от десетилетия и почистващите екипи работиха денонощно, за да отстранят снега от улиците и тротоарите. Извън Москва силната зимна буря също донесе снеговалежи с различна интензивност в региони в Централна Русия.

Сняг може да завали до края на седмицата и в Чикаго

Докато в района на Чикаго се очакват по-високи температури по-късно тази седмица, възможността за натрупване на сняг все още се появява в прогнозните модели, но остават въпроси относно това дали ще се създадат условия за този снеговалеж. След средни температури около 10 С в четвъртък и петък се очаква мощна метеорологична система да премине към Средния запад, но траекторията й и колко дълго ще се задържи над района на Чикаго, остават неизвестни към този момент. 

Два различни модела за прогнозиране предлагат различен поглед върху това как може да се развие този снеговалеж. Глобалният модел, използван от екипа на NBC 5 Storm, рисува ярка картина на значимо снежно събитие, но всичко ще започне с дъжд, който ще завали в района късно в петък. До събота вечерта този дъжд ще премине в сняг, с възможно най-тежко натрупване в Южен Уисконсин и в Северен Илинойс. Очакваната снежна покривка е 10 – 15 см. Намаляващи натрупвания ще се наблюдават в районите на юг от междущатска магистрала 80 и в Северозападна Индиана под ръководството на Глобалния модел. 

Що се отнася до европейския модел, прогнозите показват, че влагата се задържа предимно на юг и изток от района на Чикаго до късния съботен следобед или вечерта, като преходът към сняг ще настъпи чак в неделя. В резултат на това системата ще се е преместила по на изток до момента, в който въздейства върху района на Чикаго, и по голяма снежна покривка ще може да има в райони на юг от града, а в по-големи количества в Северозападна Индиана и Югозападен Мичиган.

Температурите в Сибир паднаха до минус 56 градуса

На север, в Сибир, температурите паднаха до -560С в понеделник. В Република Саха, разположена в североизточната част на Сибир и където се намира Якутск, един от най-студените градове в света, температурите паднаха под минус 500C, показаха метеорологичните станции в региона. 

В Оймякон, област в Саха, в понеделник вечерта беше регистрирана температура от минус 56 градуса по Целзий. Руските синоптици казаха, че ще се усеща като повече от минус 60 градуса предвид вятъра и влажността и че температурите ще паднат още през нощта. 


„В европейската част на Русия, в териториите на Урал и Сибир, студовете се очаква да се засилят през първата седмица на декември“, каза националната метеорологична служба на Русия. Почти цялата Саха се намира в зоната на вечно замръзналата земя. В столицата на региона, Якутск, който се намира на около 5,000 км източно от Москва, температурата беше около минус 440C до минус 470C. Температури от минус 500C станаха по-редки през последните години поради изменението на климата, с вечни ледове, показващи нарастващи признаци на размразяване.  Температурите в Москва и района около столицата се очакваше да паднат до около минус 200C по-късно тази седмица, а в Урал – до минус 400C.