Командир на талибаните, който твърди, че е прекарал осем години в затвора в Гуантанамо, произнесе триумфална реч от президентския дворец в Кабул, докато бойците обявяваха Ислямска държава Афганистан, след като по-рано в неделя президентът Ашраф Гани избяга от страната. Талибански бойци влязоха в древния дворец в неделя и поискаха „мирно прехвърляне на властта“, докато столицата изпадна в хаос, а американски хеликоптери евакуираха дипломати от посолството в сцени, повтарящи падането на Сайгон през 1975 г., последвало войната във Виетнам. Имаше хаотични сцени на летището в Кабул, където хиляди отчаяни афганистанци се събират в опит да избягат от страната. Борби избухнаха между пътниците преди спирането на търговските полети и само военни самолети напускаха терминалите, които сега се охраняват от американските войски.

Говорителят на талибаните Сухаил Шахин се зарече, че няма да има „отмъщение“ срещу тези, които са работили с предишното афганистанско правителство, но отказа да гарантира, че на афганистанците ще бъде разрешено да избягат.
„Нашата политика е никой да не напуска страната“, каза той пред Би Би Си. "Имаме нужда всички афганистанци да останат."
Подкрепяният от САЩ афганистански президент Ашраф Гани избяга от страната за Таджикистан, като фактически отстъпи властта на талибаните и сложи край на 20-годишната западна окупация на Афганистан, докато хиляди афганистански граждани се втурнаха към пакистанската граница в опит да избягат от ислямисткото управление.
Гани заяви във Facebook, че е избягал от Афганистан, за да „предотврати потока от кръвопролития“, твърдейки, че „безброй патриоти биха били измъчени и град Кабул ще бъде унищожен“, ако беше останал. Той не разкри подробности за сегашното си местоположение.
На чужденците в Кабул беше казано или да напуснат, или да регистрират присъствието си при талибанските администратори, докато самолетите се надпреварваха да евакуират 6000 британски дипломати, граждани и афганистански преводачи, а британският посланик беше преместен на безопасно място.
Посланиците на САЩ и Франция вече са евакуирани, докато САЩ се опитват да спасят повече от 10 000 свои граждани.
Министерството на отбраната на Италия съобщи, че в неделя ще пристигне първи военен самолет, за да започне операциите по „евакуация при спешни случаи“, докато Дания, Норвегия и Финландия временно затварят посолствата си в Кабул, като Финландия ще предложи убежище на 170 местни служители и техните семейства.
Пратеникът на Кремъл обаче заяви, че няма планове за евакуация на руското посолство в Кабул, тъй като Китай, Русия, Пакистан и Турция изглежда са готови официално да признаят управлението на сунитската екстремистка група, създадена след нахлуването на Съветския съюз в Афганистан.
Съединените щати в неделя накараха повече от 65 държави да настояват възраждащото се движение на талибаните да оставят афганистанците да напуснат страната, предупреждавайки за отговорност за всякакви злоупотреби.
„Съединените щати се присъединяват към международната общност, като потвърждават, че афганистанците и международните граждани, които искат да напуснат, трябва да имат разрешение да го направят“, пише държавният секретар Антони Блинкън в Twitter, а Държавният департамент публикува изявление, подписано от неговите близки съюзници.
„Тези, които заемат властта в цял Афганистан, носят отговорност - и отчетност - за опазването на човешкия живот“, се казва в съвместното изявление.
Авиобаза Баграм също беше предадена на талибаните от афганистанските войски, въпреки стотиците милиарди долари, изразходвани от САЩ и НАТО за изграждане на афганистанските сили за сигурност. При превземането му стотици талибани и терористи от „Ислямска държава“, задържани там, бяха освободени.
По -късно търговските полети бяха преустановени, след като на летището избухнаха спорадични изстрели, според двама висши американски военни, които са говорили при анонимност, за да обсъдят текущите операции.
Евакуациите продължиха с военни полети, но спирането на търговския трафик затвори един от последните маршрути, достъпни за афганистанците, избягали от страната.
С настъпването на нощта талибански бойци се разпръснаха в Кабул, превземайки изоставени полицейски постове и обещавайки да поддържат реда по време на прехода.
Жителите съобщават за грабежи в части от града, включително в луксозния дипломатически район, а съобщенията, които се разпространяват в социалните мрежи, съветват хората да останат вътре и да заключат портите си.
Премиерът Борис Джонсън заяви, че решението на САЩ да се изтегли от Афганистан  е „ускорило“ настоящата криза и обяви, че приоритетът на правителството му е да изведе британските граждани „възможно най -бързо“, след като председателства спешна среща на Даунинг Стрийт. Той също така се зарече, че държавата от Близкия изток не трябва да се превръща отново в „място за размножаване на терора“.
Президентът Джо Байдън обеща, че всяко действие, което излага американците на риск „ще бъде посрещнато с бърз и силен американски военен отговор“. Той също така критикува своя предшественик Доналд Тръмп за превземането на Афганистан от талибаните, като заяви, че е напуснал групата „на най -силната военна позиция от 2001 г. насам“.