Тази година статуетките са отлети по оригинала от 1929 г. в леярната „Полич таликс файн арт“ и чертите им бяха – подновени по оригиналната технология на статуетка на скулптора Джордж Стенли

„Искам някой да ми беше казал, че размерът на задника ми е нещо, за което не трябва да губя толкова време в тревоги!", признава Кейт Уинслет черно на бяло между кориците на елегантен тефтер „Молескин". Какво друго разкрива за нея наклоненият й наляво почерк, могат да кажат графолозите. За останалите въпросният молескин е любопитен и с друго - включва откровенията на 30 носители на „Оскар" в отговор на въпроса: „Какво бихте желали да ви каже някой, преди да се захванете с работа в киното?" Сред далите отговор са имена от всички области на тази индустрия от ранга на Стивън Спилбърг и Лупита Нионго.

Луксозният тефтер с корици от мека бяла кожа се продава за първи път в историята на оскарите. Струва $29.95, серията е лимитирана и е посветена специално на 88-ото раздаване на най-престижните награди в света на киното. Церемонията на 28 февруари в „Долби тиътър" в Лос Анджелис ще мине под мотото „Всички мечтаем в злато".

В Града на ангелите чакат това събитието цяла година и го тачат като „най-големия подарък", защото в сезона на отличията икономическият тласък на мегаполиса възлиза на $130 милиона. Според изчисленията на издания като „Файненшъл таймс" и „Форчън" такива са харчовете във всички сфери на услугите - от цветарството през кетъринга и фризьорските услуги, та до шофьорите на лимузини.

Справка на в. „Холивуд рипортър" сочи, че самата церемония по раздаването на оскарите задължително минава $20 милиона. Над $260,000 отиват за обяда на номинираните, $45,000 за статуетките, $25,000 за червения килим, между $15,000 и $30,000 за хонорари на водещите. Към това се прибавят и десетките милиони, плащани за правата за излъчване.

Докато отброяваме последните дни до церемонията и стискаме палци най-сетне Леонардо ди Каприо да гушне първия си „Оскар", хвърляме бърз поглед на харчовете в най-бляскавата нощ.

$ 400 - толкова струва изработката на всяка от 50-те статуетки, необходими за церемонията. 34-сантиметровата пластика тежи 3.85 килограма, отлята е от бронз, който на финала минава златна баня. Стойността на оскара натежава допълнително от това при кого отива. През 2012 г. единственият „Оскар" на Джоан Кроуфорд, получен от нея за играта й в „Mildred Pierce", е продаден на аукцион за $426,732. А оскарът, който Орсън Уелс взема като автор на най-добрия сценарий за „Гражданинът Кейн", е продаден за $861,542 на търг през 2011-а.
Тази година статуетките са отлети по оригинала от 1929 г. в леярната „Полич таликс файн арт" и чертите им бяха подновени по оригиналната технология на статуетката на скулптора Джордж Стенли. Направени бяха цифрови радиографии на бронзов модел от 1929 г., които след това се принтират от восък на 3D. Всяко восъчно копие се покрива с керамичен слой, а след това след сушене отива в пещ на 870 градуса по Целзий. При високата температура восъкът се разтапя и остава само празната черупка на статуетката. След това тя се потапя в течен бронз при температура 980 градуса. След изстиване се шлифова, докато стане огледална. Последният етап е позлата с 24-каратово злато. За да бъдат направени 50 статуетки, са необходими около 3 месеца.
$18,1 милиона струва ансамбълът на Кейт Бланшет през 2014-а. Умопомрачителната й рокля от „Армани" е оценена на $100,000, но комплектът бижута възлиза на $18 милиона. Повечето „нормални" дизайнерски тоалети, носени на оскарите, са между $5,000 и $15,000. Стилистът на знаменитостите Филип Блох оценява, че с допълненията в бижута аутфитът лесно удря $750,000.
Ако сметките са само за дрехата, то първенството държи ментовозелената рокля на Грейс Кели, с която печели „Оскар" за най-добра актриса през 1955 г. за The Country Girl. По онова време коприненият плат струва $4,000, а с днешна дата се оценява на $35,000.

$25,000 - 30,000 струва червеният килим, по който минават звездите. Настилката е с дължина 152 метра и ширина 10 метра. Цената включва и работата по опъването й според данни на „Ред карпет систъмс" в Лос Анджелис.
$85,000 излиза на черно билет за церемонията през 2008-а. Оттогава присъстващите подписват договор, който им забранява да продават билета си или да отстъпват мястото си, но черноборсаджиите на оскарите са на линия и тази година.
Подаръци за $232,000! Традиционната кошница с подаръци тази година постави два рекорда - по скъпотия и по неуместност. Киноакадемията дори заведе дело срещу „Дистинктив асетс", защото даровете за номинираните включвали неуместни предложения като „вампирско повдигане на бюста", сексиграчки, пулверизатор за марихуана. Фирмата раздава кошници с луксозни подаръци независимо от Академията за кинематографично изкуство и наука, която преустанови собствената си подаръчна практика през 2007 г. от данъчни съображения.
Представител на киноакадемията посочва: „Фирмата „Дистинктив асетс" използва неправомерно запазената марка на киноакадемията, за да привлече интереса към подаръчните си кошници, създавайки впечатлението, че те са официален продукт. През миналата година Академията за кинематографично изкуство и наука се опита да разреши проблема извън съда, но тази година нямахме друг избор, освен да заведем дело."

20%. В реалния свят обаче има дискриминация по полов признак. Актьорите могат да очакват средно увеличение с $3,9 милиона, докато актрисите могат да приберат допълнително само $500,000.

$2,2 милиона. Толкова иска телевизия ABC от рекламодателите за излъчването на 30-секунден клип по време на церемонията. Сумата е рекордна - през миналата година рекламата струваше „само" $1,9 милиона.

$3 милиона е средният скок на приходите за филм, спечелил „Оскар". Изглежда впечатляващо, но не може да сравни с ползата от наградите „Златен глобус", където нарастването в продажбите на билети възлиза на $14,2 милиона.

$100 милиона+. Средно на толкова излизат харчовете на Холивуд в сезона на наградите. Студиата ангажират армия от пиар консултанти срещу хонорари от поне $15,000, за да провеждат кампаниите им. Спецовете получават и бонус от $20,000, ако лентата стигне до номинация/победа.

През 2013 г. Харви Уейнстейн наема бивш пиар на Обама, за да лансира „Наръчник на оптимиста". В месеца на оскарите цената на реклама на 1 страница на филма в „Холивуд рипортър" е $72,000. С всички харчове цялата кампания на спечелилия в категория „Най-добър филм" излиза $10 милиона.

$1 милиард. На толкова рекламните стратези на „Самсунг" оценяват селфито, което водещата на оскарите преди две години Елън ДеДженерис си направи с победителите със своя Samsung Galaxy Note 3. Постът й в туитър с кадъра „Ако само ръката на Брадли беше по-дълга" е видян от близо 37 милиона души, при положение че прякото излъчване на церемонията е гледано от 43 милиона души.