Спасителни екипи и военни от американската Национална гвардия са издирвали хора, изчезнали при рекордно големите наводнения, които заличиха цели общини в някои от най-бедните региони на САЩ. Губернаторът на щата Кентъки Анди Бишиър съобщава за 16 загинали.

Сред тях има и деца.

Той допълни, че броят на жертвите вероятно ще нарасне заради продължаващите валежи, предава Асошиейтед прес. Мощните наводнения погълнаха градове, разположени в близост до водоизточници в долините и котловините на планинската верига Апалачи, и нанесоха сериозни щети на жилища, предприятия и превозни средства. Спасителните операции са затруднени от кални свлачища. На 28 юли спасителните екипи извършиха близо 50 полета и стотици операции по вода, но все още има много хора, които се нуждаят от помощ, каза Бишиър. Трудно е да се каже обаче колко са те, понеже в целия район на бедствието няма мобилна връзка и електричество, допълни губернаторът.

В най-тежко засегнатите области са разположени войници от Националната гвардия.

В три парка са изградени временни подслони, а материалните щети са толкова големи, че се е наложило стартирането на интернет кампания за набирането на средства за пострадалите. Бишиър каза още, че президентът Джо Байдън се е обадил, за да изрази подкрепата си за усилията по предстоящото възстановяване от наводненията, което според губернатора ще отнеме повече от година.