Опозицията в Австралия поиска стенограма от телефонния разговор между премиера Скот Морисън и американския президент Доналд Тръмп. Заради подозренията, че Австралия може да е помагала на Тръмп да решава вътрешнополитически въпроси, опозиционният лидер Антъни Албанийз настоя да разбете каква точно информация Канбера е споделяла с Вашингтон. От офиса на Морисън признаха във вторник, че премиерът лично е предложил да "асистира и сътрудничи" на разследването, с което американският президент се надява да дискредитира откритията, че Русия му е помогнала на изборите през 2016 г.

Австралия е дългогодишен съюзник на САЩ и двете странни обикновено се радват на взаимна подкрепа. Но този консенсус е подложен на изпитание, откакто Тръмп встъпи в длъжност. "Премиерът трябва да обясни точно какво се е случило тук. Той трябва да публикува стенограма и информация", заяви Албанийз. "Това е доста необичайно", добави той. "Премиерът трябва да даде изявление." Тръмп и приближените му медии от дълго време излагат теории, че ФБР и други органи, разследващи ролята на Русия в изборите през 2016 г., са подтиквани от Демократите.

Тези, до голяма степен необосновани твърдения, вкараха в клопка съюзниците Великобритания, Италия и Австралия.
Настоящият външен министър на Австралия Марис Пейн в сряда отказа да каже какви "материали и информация", ако има такива, се обменят с Тръмп. Но тя се опита да потуши опасенията, че нейното правителство е действало неуместно - заявявайки, че ще си сътрудничи с Тръмп само „доколкото може и доколкото е уместно“.