В началото на 2023 година камион с нелегални мигранти е открит край софийското село Локорско. 18 от мигрантите в него са загинали от задушаване. Девет месеца след трагедията с камиона ковчег пред bTV говори майката на един от задържаните.

За случилото се Ваня Дунгарова разбира от извънредните новини.

Предната вечер 22-годишният ѝ син Християн Дунгаров споделил, че ще отиде до Атанас, за да му поиска 1000 лева назаем. Сумата им трябвала за операция на най-малкото дете в семейството. През нощта Християн не се прибрал, а в продължение на около 20  часа  телефонът му останал изключен.

„В момента, в който видях камиона, ми стана ясно. Той 2-3 месеца беше паркиран пред бай Нас“, каза Ваня Дунгарова. Няколко часа по-късно Християн звъни на  майка си.

„Плачеше. Каза, че е станала голяма беля. Прибрах го. По-късно дойдоха полицаите. Разпитваха го цяла вечер. Той не се е крил. Отишъл е при бай Нас да поиска пари. Бай Нас му казал, че имал, но ги изхарчил“, допълва тя.

Според разказа ѝ Атанас е предложил на сина ѝ „да направят един курс“, тъй като не разбирал от карти.

Християн Дунгаров е отговарял за картите на приложение на телефон. Ролята му е била да казва откъде да мине камионът, за да достигне до предварително определената локация. Мястото, на което е открит камионът, е било последната точка по зададения маршрут.

„Помогнал е на който може да излезе. Онзи ден на мярката разбрах, че е извадил и няколко от жертвите в опит да им помогне, ако може. Той казва, че не е знаел какво да прави, но бай Нас е получил обаждане с нареждане да ги оставят“, обясни майката.

В хода на разследването стана ясно, че камионът е специално оборудван за превозването на мигранти. Според разследващите групата се е занимавала с каналджийство от повече от година. Превозвали са мигранти по около два пъти на месец.

След случая „Локорско“ петима души са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. 

Шофьорът Атанас и спътникът му Християн имат и по още едно обвинение – умишлено причиняване на смърт на повече от един човек.

„Няма съмнение, че смъртта на тези хора е факт. Това, което мога да кажа е, че той в съдебна зала заяви, че не е искал смъртта на тези хора и се е опитал да помогне на живите. Доказателствата ще бъдат анализирани, когато делото влезе в съдебна зала“, уточни Срема Моллова, адвокат на Християн Дунгаров.

„Молим се за мярка домашен арест с проследяващо устройство. Как в един момент моят син остана единствен задържан за умишлено убийство на 18 души заедно с шофьора Атанас. Къде са онези, които ги наеха, които купиха камиона? Аз съм майка. Каквото и да кажа, който гледа, ще каже че е, защото съм майка. Всеки ден се моля на Господ да му прости, че е бил там“, каза още Ваня Дунгарова.