Доналд Тръмп става все по-опасен не само за присъстващите на неговите събития, но и за републиканската партия. След като във вторник той спечели Флорида, Илинойс, Северна Каролина и е наравно с Тед Круз в Мисисипи, изглежда, че той ще успее да събере нужните делегати и да се превърне в кандидата на републиканците за изборите наесен. Но това вероятно ще разцепи партията, която, изглежда, не може да приеме милиардера, чиито идеи за управление (доколкото е показал някакви специфики въобще) са далеч от консервативните.

Това, което знам, че Тръмп иска да направи, ако стане президент, е да издигне на стена с Мексико, депортиране на нелегално пребиваващите в страната и радикално намаляване на данъците за богатите (от 39,6% на 25%) и корпоративния данък печалба (от 39,1% на 15%), както и премахване на данък наследство (който се прилага предимно за богатите). С всичко това ще намалеят драстично и приходите в бюджета - с около 70 милиарда долара на година. А това автоматично означава съкращаване на разходите в сфери като образование, здравеопазване, социални придобивки. Всъщност фискалното предложение на Тръмп ще облагодетелства най-много хора като него и децата му.

Но освен бюджетния му план още по-притеснително е разделението, което Тръмп въведе с думите си - не само в партията, а и в американското общество. И събуди асоциации с Хитлер и неговите отряди.

Миналия петък в Чикаго имаше сблъсъци и напрежение, след като Доналд Тръмп отмени среща с избиратели. Кадри от залата показват размяна на удари.

Последваха още провокации и протести срещу милиардера, а той гонеше несъгласните с думите: "Разкарайте го! Вън!"

"Знаете ли какво правеха преди на такива като този на такова място - изнасяха ги на носилка... Искам да го ударя в лицето, казвам ви", казва Тръмп пред привърженици.

И още: "Ако видите някой, готов да хвърли домат - нокаутирайте го!"

В Северна Каролина преди две седмици симпатизант на Тръмп удари с лакът протестиращ чернокож, докато охраната го извеждаше навън. Милиардерът обяви, че ще помисли дали да плати адвоката на нападателя.

Паралелно с това щабът на Тръмп продължава с репресивната си политика срещу медиите. Те често са в т.нар. bullpen, в центъра на тълпата, и получават викове и средни пръсти от присъстващите, когато Тръмп напада с думи медиите. Неудобните за него пък въобще не получават акредитация (дори представители на NY Times, Huffington Post и др.). Кампанията му редовно показва расистки уклон и не допуска етнически и чужди медии на събитията си.

А журналистка от консервативния сайт breitbart показа синини, за които твърди, че са причинени от шефа на щаба на Тръмп Кори Левандовски.

Много републикански лидери и конгресмени вече обявиха, че не могат да подкрепят Тръмп, ако спечели номинацията. А всичко това означава, че ако милиардерът не събере нужните партийни делегати, конференцията на републиканците ще се превърне в цирк и не е изключено да се стигне до сблъсъци.

При демократите нещата са по-спокойни. Във вторник Хилъри Клинтън спечели във всички 5 щата - Илинойс, Флорида, Охайо, Северна Каролина и Мисисипи. Така партийната математика показва, че за Бърни Сандърс е по-скоро невъзможно, отколкото трудно да обърне нещата и да спечели номинацията. Но той остава в надпреварата, а ролята му вече ще бъде да кара Клинтън да не забравя по-либералните си позиции, които взе напоследък. Макар че тя ще се фокусира повече с атаки срещу Доналд Тръмп, готвейки се за изборите през ноември.