22 многоетажни блока в пловдивския квартал "Столипиново" са в окаяно състояние и опасни за живеене, защото десетилетия мазетата им са пълни с вода.

Това показва репортаж на Българската национална телевизия.

Местните жители се притесняват, че апартаментите им са опасни и не са сигурни дали панелките ще издържат при земетресение като това в Турция.

От фондация "Хаир" призовават за бързи спасително-строителни дейности и дори са изготвили план за ремонтите. 

От местната власт признават, че блоковете са в окаяно състояние. Община Пловдив е собственик на над 50 процента от апартаментите и ги отдава под наем, но мазетата на 100 входа от години са пълни с вода, която се излива по улиците.

Ние не можем вече да живеем повече така, защото до третия етаж вода няма. 30 години блоковете вътре избите са пълни с вода. Никой не ни обръща внимание, казва жител на квартала.

Всяка година от районното кметство пишат писма за финансиране на отводняването, но пари няма. През 2019 г. са били необходими 1.3 млн. лв.. Блоковете са удържали на земетресението през май 2020 година в Пловдивско, но при бъдещ по силен трус от местната власт не се наеха да правят прогнози.

Кметът на район "Източен" коментира, че тази година трябва да бъдат намерени средства, за да се направи обследване, след което да се кандидатства по програми за ремонта и санирането на сградите.

Проектът, представен от фондация "Хаир" пред общината показва, че само за отводняване, ремонт, смяна на ВиК-инсталациите на 5 от блоковете и прилежащите им терени са необходими 12 милиона лева.