Мексиканският вулкан Попокатепетъл в понеделник вечерта изригна газ, дим и пепел, което принуди властите в страната да преустановят учебните занятия в три щата, ден след като правителството повиши нивото на предупреждение за активността на вулкана, предаде Асошиейтед прес.

Активността на 5 425-метровата планина, която се намира само на около 70 километра югоизточно от столицата Мексико, се е увеличила през последната седмица. Засега не е била разпоредена евакуация, но властите се подготвят за такъв сценарий и предупреждават хората да не излизат от домовете си в радиус от 12 километра около планината.

Активността на вулкана наложи временно спиране на полетите на двете летища в столицата през уикенда. Летище "Пуебла" снощи е преустановило полетите заради паднала върху пистите вулканична пепел, съобщи в своя публикация в "Туитър" губернаторът на щата.

Министерството на отбраната заяви, че е готово да активира 6 500 военнослужещи, ако се наложи. Подготвят се убежища. Около 25 милиона души живеят в радиус от 100 километра около вулкана.

Попокатепетъл се съживи през 1994 г. след десетилетия на затишие и преживя периоди на по-голяма активност от 2000 г. до 2003 г. и от 2012 г. до 2016 година.