На 10 август 1991 г. журналистът на свободна практика Дани Касоларо е открит мъртъв във ваната на хотел Шератон в Мартинсбург, Западна Вирджиния.

Няколко седмици по-рано, Дани е разследвал интересен случай, който носи името „Октоподът“. По неговите думи, става въпрос за специален синдикат от съмнителни фигури, стремящи се да контролират света и да използват всички възможни методи, за да подреждат света по свое собствено желание.

Дани вярвал, че е успял да открие връзка между въпросния синдикат и американското правителство, което в този период е играело сериозна роля като участник. Синдикатът се занимавал с най-различни неща и често е

бил в дъното на редица неща, случващи се по света

Преди своята смърт, Касоларо е казал на семейството си, че е изнудван и заплашван, преди да има някаква реакция, въпросният господин е открит мъртъв.

Мнението на разследващите инспектори е, че Дани най-вероятно се е самоубил, но това не се връзва особено добре с основните доказателства и най-вече с един особен елемент – Касоларо наистина е бил заплашван и най-вероятно е надушил следа, която нарушава спокойствието на редица хора.

Историята на Джоузеф Даниел Касоларо започва на 16 юни 1947 г. в Маклейн, Вирджиния. Той е бил добър студент и скоро заминава в колеж, използвайки стипендията си за отличие. Неговото първо желание не е било да става журналист, преди всичко е имал други интересни занимания като бокс, поезия и развъждането на расови коне, пише chr.bg.

Въпреки това, когато светът започва да полудява, става един от журналистите, които изграждат кариера по време на Студената война, Кубинската ракетна криза и още много други. Повечето негови материали не са публикувани, поради простата причина, че разкриват тайни,

за които никой не е искал да знае

В семеен план е късметлия, тъй като успява да се омъжи за една от всички Мис Вирджиния, а след това да има и двама сина.

Любовта към семейството не е точно толкова силна, колкото е тази към професията, едно десетилетие по-късно, Дани се развеждал с Терил Пейс и получава попечителство над двете си деца. Освен търсенето на сериозни загадки и история, той има и много добри материали за технологичната индустрия. Точно това го прави далеч по-качествен журналист, отколкото всички останали в индустрията.

Не е изненадващо, че през 90-те години продава своята малка технологична компания и продължава да се занимава с журналистика.

Дани открива информация за така наречения скрит синдикат малко след завръщането си в професията. Мнозина подозират, че той се отказва от своя бизнес, защото е надушил следа и най-вероятно този материал може да го превърне в звезда, наградена с „Пулицър“.

По негово мнение, той е открил хората, които успявата да създават

всякакви геополитически интриги и да печелят от всичко

като започнем от оръжие и завършим до лекарства.

По това време и САЩ се опитва да намери правилен ход за извеждането на американските заложници от Иран, а според него, връзката между този случай и Картър е, че въпросното събитие е било дирижирано именно от Роналд Рейгън. 

В този момент идват и други изненади, Рейгън успява да спечели много удобни позиции за изборите. Касоларо става един от най-страстните и най-активни разследващи журналисти, които се опитват да открият връзка между правителството и всички тези събития, включително и фалирането на Международната Търговска Кредитна Банка.

След неговата смърт, властите откриват най-различни документи, които могат да покажат връзката между всички минали и настоящи събития. Дани е бил толкова запален в своята идея, че дори е успял да извади най-различни стари вестници и да запази доста статии от същото време. Толкова е добър, че дори има данните на агенти от ЦРУ, както и на различни търговци на оръжие.

По думите на колеги, Касоларо е успял да влезе в Бермудския триъгълник на разследващите журналисти, включващ всичко от оръжия, наркотици и организирана престъпност, до конспирации и абсурди

които никога не могат да се потвърдят

Един от малкото източници, които Дани е имал, носи псевдонима „Опасният“ и именно той е бил човекът, който давал достатъчно данни на Касоларо, включително и информация за това, какво наистина се случва в прословутата Зона 51 в Невада.

За да е още по-интересно, Дани открива странни следи, където ясно се подчертава, че Иран не трябва да освобождава американските заложници, докато не получи разрешение. Откритията на журналиста показват, че някои дълбоко внедрени агенти имали за цел да продължават да поддържат кризата, която трае близо 444 дни.

Това е гарантирало победата на Роналд Рейгън и можело да накара абсолютно всеки човек да се замисли дали това не е изцяло дирижирана акция.

Откриват тялото му във вана. Извинил се с писмо

На 10 август 1991 г. камериерката на хотел в Западна Вирджиния открива тялото на журналиста в банята. Веднага следва обаждане в полицията, но пристигнали медицински екип може само да констатира смъртта на Касоларо. По ръцете му са открити дълги ивици, направени с бръснач, ваната била пълна с кръв.

Полицията открива едно кенче с бира, няколко торби с боклуци и едно единствено бръснарско ножче, ваната е изпразнена, а с нея и всички възможни следи.

В стаята няма никакви следи от насилие, но е оставено съобщение, за което се подозира, че е направено от самоубиеца, в него има молба за извинение.

Тъй като няма никаква друга информация, полицията решава да прекрати разследването и да обяви решението за самоубийство. И до днес този случай остава някаква мистерия, даваща храна на редица конспиратори и почитатели на най-различни версии.

Години по-късно ФБР ще започне ново разследване и ще открие, че решението на полицията и записването на случая като „самоубийство“ изобщо не е задоволително. Тъй като няма никаква друга информация и обществото има нужда от обяснение, историята продължава да е интересна.

Липсата на разследване, кара семейството на журналиста да продължава да вярва, че става въпрос за убийство. Всички действия на Дани не дават такава следа. По мнението на фамилията, много от неговите лични документи липсват, а бързото решение на полицията създава още повече проблеми. Интригата продължава и до днес, като още по-често започва да се търси следа в дигиталния свят, където мнозина се опитват да открият истинската причина.

Най-логичното, което повечето могат да предположат е, че най-вероятно групата „Октопод“ е успяла да приключи с най-неудобните въпроси. Освен това има и друг елемент, който започва да притеснява още повече. Възможно ли е Ричърд Никсън да е решил всички свои проблеми, тъй като е имало един човек, вълнуващ се от всяка негова стъпка.

Софтуер следи всички дисиденти по света

Дани открива и още един интересен феномен – мистериозен софтуер с името PROMIS, за който се твърди, че се използва от САЩ за следене на всички дисиденти в целия свят.

В един момент идват и заплахите в живота му, които бавно и сигурно подсказват, че може би рови на правилното място и има доста шансове да открие своята златна мина.

Само пет дни, преди да бъде открито неговото тяло, Дани открива свой колега, който предлага да напише материал за издание „Time“ и да направи изследване, което по-късно ще бъде отхвърлено от всяка една агенция. През цялото време съобщава на приятели и роднини, че получава странни заплахи и анонимни обаждания по нощите.