Украинският президент Володимир Зеленски ще посети Канада, за да се срещне с премиера Джъстин Трюдо и ще направи обръщение към канадския парламент в Отава, съобщиха от кабинета на Трюдо, предаде Ройтерс.

"Министър-председателят Джъстин Трюдо обяви днес, че президентът на Украйна Володимир Зеленски ще посети Канада от 21 до 22 септември 2023 г.", заявиха от кабинета.

В четвъртък Зеленски беше във Вашингтон, където се срещна с американския президент и със сенатори и с президента Джо Байдън, ден след като направи обръщение пред Съвета за сигурност на ООН за първи път след руската инвазия в Украйна.

Докато е в Канада, Зеленски ще посети и Торонто, за да се срещне с канадски бизнес лидери, за да се укрепят инвестициите от частния сектор в бъдещето на Украйна,  съобщи от кабинета на канадския премиер.

"Канада остава непоколебима в подкрепата си за народа на Украйна, който се бори за своя суверенитет и демокрация, както и за нашите общи ценности като зачитането на върховенството на закона, свобода и самоопределение", се казва в изявлението на Трюдо.

"Очаквам с нетърпение да приветствам президента Зеленски в Канада", заяви канадският министър-председател.