Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е имал "чудесен диалог" с американските сенатори и изрази благодарността си за подкрепата на САЩ, докато нещата за страната му в контролираната от републиканците Камара на представителите изглеждат все по-тежки, предаде ДПА.

"Имаме чудесен диалог... и сме благодарни на вас, журналистите, сенаторите, че ни помагате, че ни подкрепяте", каза Зеленски след среща с членове на Сената, който се контролира от демократите.

"Говорихме за толкова много детайли", каза той, но не даде подробности.

Телевизия Си Ен Ен съобщи, че той е казал на присъстващите: 

"Вие давате пари, ние даваме животи". 

Си Ен Ен съобщи също, че републиканецът председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти е блокирал обръщението на Зеленски към съвместното заседание на Камарата и Сената. 

"Нямаме време за съвместно заседание", цитира телевизията думите на  републиканеца и добави, че президентът Джо Байдън "не е представил пред американската общественост аргументи" за по-нататъшна помощ за Украйна.

През декември украинският президент беше приет като герой, когато се обърна към съвместната сесия и си тръгна с пакет военни помощи на стойност 1,85 млрд. долара - включително мощната система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", припомня ДПА. Но републиканците от Камарата на представителите са в разгара на жестока битка за федералния бюджет, като има признаци, че Маккарти не държи под контрол дясната фракция на партията си. Много коментатори прогнозират, че заради това правителството на САЩ ще спре работа в края на фискалната година на 30 септември. Поради това апетитът за повече помощ за Украйна намалява.

Зеленски ще се срещне и с Байдън и министъра на отбраната Лойд Остин.