Русия страда от недостиг на боеприпаси и войници, за да предприеме мащабна офанзива в Украйна, каза високопоставен член на НАТО, цитиран от Ройтерс. По думите му Москва има нужда да си осигури значителни доставки на боеприпаси от страни, извън тези, които ѝ доставяха до момента.

"Това, което виждаме сега са все още големи загуби за Русия. Русия се опитва да завземе територии. Виждаме значително подобрение на украинската отбрана“, добави той, но изтъкна, че Китай продължава да предоставя "критични елементи" за безпилотни самолети, ракети и руската отбранителна промишленост.

Източникът, пожелал анонимност, посочи също, че руският президент Владимир Путин "все още смята, че времето е на страната на неговата държава" и е готов да понесе "наистина зашеметяващ брой военни жертви". Русия набира около 30 000 войници месечно, което й позволява да понася големи загуби на бойното поле, припомни представителят и каза, че очаква Москва да може да поддържа военната си икономика още три до четири години.

Силите на Киев отстъпваха в продължение на месеци, докато руските войски поддържаха тежкия офанзивен натиск и бавно напредваха в Източна Украйна. Сега "ще отнеме известно време", докато Украйна събере необходимите боеприпаси и персонал за да предприеме мащабно настъпление, каза източникът от НАТО. 

Във връзка с очакваната помощ украинският президент Володимир Зеленски присъства на тридневната среща на върха на лидерите на страните членки на алианса във Вашингтон.

Представителят на НАТО каза още, че руските власти са провеждали тайна кампания в Европа, включваща заговори за убийства, саботажи и палежи, за да се подкопае обществената подкрепа за Украйна.  Алиансът отговори на подривната дейност, като публикува две изявления, предупреждаващи Москва, че е наясно с това, което прави. Пактът значително е увеличил обмена на разузнавателна информация между членовете на алианса, така че "да имаме обща представа за това, което се случва", посочи анонимният представител, цитиран от Ройтерс.