Търсещ убежище мароканец, съден за това, че е намушкал двама души, е казал на полицията, че ако е имал оръжие, е щял да убие "хиляди".

45-годишният Ахмед Алид е разпитван във връзка със смъртта на Терънс Карни, за когото се твърди, че е намушкал с нож осем дни след атаката на "Хамас" срещу Израел.

Преди това той е наръгал съквартиранта си, който също е бил кандидат за убежище. След арестуването си Алид е бил отведен в полицейско управление, съобщи съдът в Тийсайд. Прокуратурата заяви, че Алид е искал да "отмъсти" за това, че Израел убива палестинци.

"Кълна се във всемогъщия Аллах, ако имах тежко оръжие, това щяха да са хиляди, защото те убиха невинни деца. Кълна се във всемогъщия Аллах, ако имах "Калашников", щях да го използвам до последния куршум, за да ги убия", каза Алид на арабски.

С помощта на преводач Алид потвърди, че той е отговорен за намушкването на двамата. Той също така заяви, че ако няма прекратяване на огъня в Израел и ивицата Газа, "тук, във Великобритания, ще има много невинни жертви". "Ще има голяма експлозия във Великобритания, защото те убиха невинни деца", заяви той. 

Видеозапис от полицейския разпит показва как Алид се ядосва на преводача и го обижда малко преди детективите да прекратят разпита.

На 15 октомври, около 15 часа след предполагаемото убийство, медицинска сестра прегледала Алид и след разговор с него установила, че той е спокоен и ориентиран - следователно може да бъде разпитан и задържан.

Алид отрича да е извършил убийство, опит за убийство и двете нападения.