Ръководителите на британския тенис може би са готови да се откажат от спорната забрана за играчи от Русия и Беларус преди тазгодишния шампионат "Уимбълдън", пикаха няколок световни медии. След нахлуването на Русия в Украйна през миналата година ръководството на британската Асоциация по тенис на трева (LTA) бе подложено на натиск от страна на британското правителство да наложи забраната. 

В крайна сметка на руските и беларуските играчи беше забранено да участват във всичките пет турнира на АТП, организирани от LTA, включително в дългогодишното състезание в Куинс Клъб в Лондон.

 All England Lawn Tennis Club (AELTC), който управлява Уимбълдън, наложи подобна забрана, но британският вестник Daily Telegraph съобщи в петък:

"Всички очаквания сочат, че AELTC ще отмени забраната за руснаци и беларуси".

Изданието обаче допълва, че може да се наложи играчите от тези страни да подпишат декларация, в която обещават, че по време на турнира няма да "популяризират или прославят" по никакъв начин войната на руския президент Владимир Путин.

Джон Вертхайм от американското списание Sports Illustrated написа в Туитър:

"Чух, че @Wimbledon и LTA НЯМА да повторят миналогодишното решение да забранят на руснаците/белорусите да се състезават."

Говорителка на AELTC заяви пред AФП:

"Продължаваме да работим в много тясно сътрудничество с правителството на Обединеното кралство и с основните заинтересовани страни в тениса по този въпрос."

 АТП, която управлява професионалния мъжки тур, отговори на миналогодишната забрана, като наложи на британския тенис глоба от 1 млн. долара, разделена между наказание от 750 000 долара за LTA и 250 000 долара за AELTC. АТР и Женската тенис асоциация също така лишиха Уимбълдън от точки за ранглистата.

По ирония на съдбата титлата на сингъл при жените беше спечелена от родената в Русия Елена Рибакина, представляваща Казахстан. Сега има опасения, че ако забраната остане в сила, водещи събития като "Куинс" и "Ийстборн" могат да бъдат премахнати от Великобритания, като ще последват още огромни глоби.

Нито един от другите три турнира от Големия шлем в Австралия, Франция и САЩ не е наложил подобни забрани. Играчите от Русия и Беларус също продължават да участват в турнирите от тура, въпреки че не могат да се състезават под името или флага на своите държави. Тазгодишният Уимбълдън се провежда от 3 до 16 юли.