Aлисън Паркър и гаджето и Крис Хърт

Мъж, който сам твърди, че се чувства жертва на расова и сексуална дискриминация, уби двама журналисти в пряк ефир в щата Вирджиния. Вестър Лий Фланаган застреля бившите си колеги от малката телевизия WDBJ във Вирджиния Алисън Паркър и Адам Уорд, докато двамата бяха на работа и заснемаха интервю. Той ги обвини в расистки коментари. По-късно изпрати 23 страници предсмъртно писмо до телевизия ABC, в което обясни мотивите си.

Във факса до ABC Фланаган, който е възпитан сред Свидетели на Йехова в Калифорния, обяснява, че стрелбата в църква в Чарлстън, Южна Каролина, през юни е била последната капка, която е преляла чашата на търпението му. Тогава 21-годишният Дилън Руф застреля девет души в храм за чернокожи. Два дни след инцидента Фланаган си купил оръжие. В писмото той твърди, че е изписал върху куршумите си инициалите на жертвите от Чарлстън. Убиецът твърди, че се е вдъхновявал и от Чо Сюн Ху, студент в Технологичния университет на Вирджиния, който през 2007 г. застрелва свои състуденти. Вестър го нарича „моето момче".

И ако стрелбата в Чарлстън го кара да превърти, то омразата и напрежението явно са се трупали дълго време в 41-годишния мъж, чийто професионален псевдоним е Брайс Уилямс. „Гневът ми се трупаше постепенно. Бях като човешко буре с барут, което само чакаше да каже „Бум", пише убиецът. Във факса, който Фланаган нарича „предсмъртно писмо за приятелите и семейството", той се оплаква от сексуална и расистка дискриминация на работното си място. През 2000 година дава на съд телевизия в Северна Флорида, твърдейки, че един от шефовете му го е нарекъл „маймуна". Преди да убие Алисън Паркър, той я обвинява, че е расистка.

„Алисън направи расистки коментари. И въпреки това я наеха на работа???", написа Брайс в Туитър, докато полицията го преследваше. Генералният мениджър на телевизия WDBJ Джефри Маркс твърди, че Фланаган е трябвало да бъде изведен с полиция, тъй като не искал да напусне въпреки уволнението си. Той го описва като човек, с когото трудно се работи и който винаги си търси повод да се обиди. Никога не се усмихвал и не се смеел на шегите на другите в офиса. Бившите му колеги го смятат за самотник, който не общувал много.

Първоначално бил добър репортер, но с времето поведението му ставало все по-странно. Веднъж при наводнение снимал заклещен в колата си възрастен мъж, който крещял за помощ, но вместо да му помогне, Фланаган продължил репортажа. Вестър редовно разигравал расистката карта, твърдейки, че го дискриминират заради цвета на кожата му. Поведението му наистина притеснило шефовете му, които му наредили да потърси медицинска помощ. Жалбите, които подавал срещу работодателите си, обаче били отхвърляни.

Убитият оператор Адам Уорд уловил с камерата си унизителния момент, в който Фланаган бил извеждан принудително с полиция от сградата на телевизията, тъй като отказвал да напусне след уволнението си. Той видял, че Фланаган го снима и му казал да си „глътне шкембето", след което спрял камерата. След убийството в четвъртък Фланаган написал в Туитър, че е гневен на Адам Уорд, задето го е натопил в отдел „Кадри", след като веднъж били на репортаж заедно. Не става ясно какво е било оплакването на оператора.

Междувременно от Туитър страницата на Фланаган става ясно, че навремето той е работел като „високоплатен компаньон". На 12 август пише туит за това и поства снимки от времето, когато е бил модел и от церемонията по завършването му. На една от снимките мускулестият Вестър позира с прилепнала блуза, кожени панталони и каубойска шапка. На друга показва бицепсите си с татуировка на Супермен. При обиските на апартамента му полицията откри негови снимки върху целия му хладилник, както и колекция от сексиграчки. Пак в Туитър тъмнокожият гей обяснява, че заради „Свидетелите на Йехова" не е празнувал често рождените си дни като дете.

Алисън Паркър и Адам Уорд са имали връзки със свои колеги от телевизията, разкриха техни познати. Уорд бил сгоден за продуцентката на новините Мелиса От, която в момента на убийството била на работа и видяла смъртта на любимия си от апаратната. Това бил последният работен ден на Мелиса в телевизията, тъй като получила ново назначение в Шарлот, Северна Каролина. Адам планирал да замине с нея и дори възнамерявал да излезе от новинарския бизнес. В деня на убийството пристигнала и сватбената рокля на Мелиса, а колегите й организирали прощално парти с торта и балони. Убитата Алисън Паркър също имала връзка на работното си място с водещия на вечерното шоу Крис Хърст. Двамата излизали от девет месеца, но не афиширали връзката си. „Това бяха най-хубавите девет месеца в нашия живот, искахме да се оженим", написа Хърст в Туитър. Екипът на сутрешното шоу почете паметта на загиналите си колеги с минута мълчание. Водещата Кимбърли Макбруум, която бе в ефир в момента на убийството, хвана за ръце колегите си, за да отдадат почит на двете жертви.

Близките на Вестър Фланаган се извиниха на семействата на жертвите, заявявайки, че действията му са били „шок за всички". Бившата съученичка на убиеца Амбър Боуен прочете изявление от името на семейството му. „С натежали сърца и дълбоко прискърбие поднасяме най-искрените си съболезнования на семействата на Алисън Паркър и Адам Уорд. Молим се за възстановянето на ранената Вики Гарднър. В този тежък момент нашите мисли и молитви са със семействата на жертвите и с екипа на телевизията", прочете през сълзи Амбър Боуен. Пред сградата на телевизия WDBJ, където работеха загиналите, десетки отдаваха почит на паметта им. Местните направиха мемориал от цветя и балони, картички и написани на ръка послания. „Греещи звезди, обичани от всички. Скърбим за смъртта ви и ще ви носим завинаги в сърцата си", се казва в едно от посланията. Бащата на Алисън Паркър, Анди Паркър, заяви, че мъката му е неописуема. „Това истина ли е? Ще се събудя ли от този кошмар. Не спирам да плача. Не зная има ли на света друг баща по-горд с дъщеря си от мен", каза бащата.

Убийствата на двамата млади журналисти станаха повод Белият дом да призове Конгреса на САЩ да приеме нови закони, ограничаващи използването на огнестрелно оръжие. „Това е пореден пример, че свързаното с огнестрелни оръжия насилие става прекалено често в САЩ, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест. - Всеки път, когато чуя за подобна трагедия, сърцето ми се къса. Знаем, че при инциденти със стрелба в нашата страна загиват много повече хора, отколкото от терористични актове", коментира и самият президент Барак Обама. Както е известно, той лобираше за затягане на контрола над огнестрелните оръжия в страната след масовото убийство на деца в началното училище „Санди Хук" в щата Кънектикът през 2012 г. Тогава обаче Конгресът отхвърли предложенията му.