Президентът обяви, че няма да чака Конгреса да гласува реформата и ще направи каквото може сам

Барак Обама каза - „те са виновни", визирайки републиканците в Конгреса, и обяви, че сам ще търси решения на имиграционните проблеми. Точно преди година Сенатът гласува свой вариант за имиграционна реформа, подкрепен от представители на двете партии. Текстът обаче никога не беше подложен на гласуване в Камарата на представителите.

   Преди седмица лидерът на републиканците в камарата Джон Бейнър информирал Белия дом, че имиграционен закон няма да се гласува през тази година. Затова президентът Обама обяви, че взема нещата в свои ръце. „Започвам нов опит да поправя нашата неработеща имиграционна система. Колкото мога, сам, без Конгреса", обяви Обама в набързо организирано изявление от Градината с розите.

Първата му стъпка - президентът разпоредил на министрите на вътрешните работи и на правосъдието да преместят ресурсите, които са подходящи и на разположение, от вътрешността на страната към границата. От седмици там се задълбочава кризата с хилядите прииждащи деца от държави в Централна и Латинска Америка, които пробват да влязат в страната нелегално. Бройката им надвишава 50 хиляди и властите са затруднени да се грижат за тях - няма къде да ги настанят, нито достатъчно имиграционни съдии и служители, които да поемат делата им. Децата идват тук с надеждата, че ще бъдат събрани със своите родители, които може да са в САЩ, и че няма да бъдат депортирани заради предишни президентски укази, с които Обама спря екстрадацията на деца в подобно положение.

Пак в понеделник администрацията поиска Конгресът да отпусне спешно два милиарда долара за подсигуряване на границата.

Обама обяви, че до края на лятото ще обмисля какви укази да издаде, с които да реши част от имиграционните проблеми. Но какво точно може да направи президентът? Според адвокати - не много. „Може да се публикуват разпоредби, които да променят как се интерпретират някои неща от закона, но не и да промени самия закон", обяснява имиграционният адвокат София Знаймер. В най-общия случай Обама може да реши да не се прилага законът за определени групи - така както сега е с някои нискорискови имигранти без статут и децата, които биха се квалифицирали за зелена карта, ако бъде приет т.нар. DREAM Act.

Което, изглежда, че не е толкова много, колкото Обама обещава. „Нещата, които правят най-много хора да станат нелегални - брой на работните визи, факта, че хора, които са влезли нелегално тук, не могат да вземат документи - това е нещо, което зависи от Конгреса и той няма сила да промени закона, може само да го интерпретира", казва адвокат Знаймер.

Обама вероятно ще издаде укази, с които да се намалят депортациите на определени групи хора без статут. Срокът, който е дал на екипа си да огледа възможните опции, е до края на лятото - след това ще действа без отлагане.

На 4 юли президентът и първата дама ще посрещнат в Белия дом имигранти войници, които ще получат своето гражданство там. „Някои от служещите, които ще дойдат тази година, са уникални, защото са се записали да служат, да се жертват, да дадат живота си за сигурността на тази страна, въпреки че не са все още американци. Толкова много обичат тази страна!", каза още президентът. Той обясни, че Америка е такава именно заради силното си имигрантско присъствие.

Но докато хиляди деца пресичат границата нелегално, нова статистика показва как една трета от страната е доволна от сегашното положение. Изследване на Pew Center сочи, че 41 процента от американците искат да видят по-малко легални имигранти тук.

Поддръжниците на реформата казват, че тя ще е добре за икономиката на страната. Според прогноза на надпартийната комисия за икономически анализи БВП на САЩ щесе увеличи с 3,5%, ако реформата бъде гласувана.

Отговорът на Джон Бейнър след ултиматума на президента не закъсня. Лидерът на републиканците настоя, че президентски укази само биха усложнили кризата с децата по границата. Бейнър обясни, че Конгресът няма да гласува цялостна имиграционна реформа, защото не вярва, че президентът има желание да приложи закона и последните му действия доказвали именно това.

За много политически анализатори обаче последната размяна на закани и думи е само опит на двете партии да използват проблема преди междинните избори за Конгрес през ноември. Консервативните републиканци вярват, че ако гласуват реформата, това ще засили позициите на демократите сред латино гласоподавателите, където и сега те имат сериозен превес. На последните президентски избори латиносите предпочетоха Обама в съотношение 2 към 1 спрямо кандидата на републиканците Мит Ромни. Демократите пък се опитват да поставят проблема в центъра на дебатите преди есента (заедно с минималното заплащане и други важни за тях теми), за да отвлекат вниманието от Обамакеър и атаките на републиканците, че президентът действа сам и заобикаля незаконно Конгреса. Заради това Бейнър обяви, че ще съди Обама, а Върховният съд скастри президента, като отмени някои негови назначения, които той направи, докато Конгресът беше в отпуск.

И докато Вашингтон продължава да се надлъгва, съдбата на над 11 милиона души без статут в тази страна и десетки хиляди деца, натъпкани по имиграционни центрове по границата, остава без никакво решение в обозримото бъдеще.