Президентът Барак Обама даде последната си пресконференция за 2013 година, слагайки край на период, доминиран от падащи рейтинги и противоречия относно неговия закон за здравеопазването и програмите за разузнаване на администрацията му. Президентът демократ приключва петата си година на поста държавен глава с най-ниския рейтинг на одобрение за периода, в който заема тази служба. След броени дни г-н Обама и неговото семейство заминават на почивка на Хаваите.

Президентът обяви в началото на пресконференцията си, че икономическата ситуация в САЩ се подобрява и тази динамика ще продължи и през 2014 година. „Твърдо вярвам, че 2014 година може да бъде пробив за Америка", каза той. По думите му през 2013 година са създадени 2 милиона повече работни места, а за последните 45 месеца US икономиката е добавила още 8 милиона работни места. Темповете на икономически растеж са най-високите за последните две години, безработицата е на петгодишния минимум, а ситуацията с бюджетния дефицит се е подобрила.

Освен това САЩ произвеждат повече петрол на своя територия, отколкото купуват от други страни, а стойността на медицинските застраховки въпреки проблемите в реформите в здравеопазването расте с рекордни темпове, отбеляза той.

Президентът отказа да преговаря с републиканците за повишаване тавана на дълга. Въпреки че някои републиканци заявяват, че няма да повишат тавана на дълга без бюджетни съкращения, Обама настоя, че „таванът" не е „инструмент и че депутатите трябва да платят сметките, които вече са се натрупали".

Барак Обама отхвърли предположението, че 2013 година е била най-лошата от годините му като държавен глава. Той изрази раздразнение заради политическата безизходица по отношение на имиграцията и контрола на оръжията, но е оптимист за икономиката. Помолен да посочи най-голямата си грешка за годината, той говори за трудностите със закона за здравеопазването, като призна: „Аз съм отговорен, провалихме се."

Президентът Обама определи като грешка отказа на Сената да затегне контрола над продажбата на оръжия след трагедията в Кънектикът. Той посочи, че вместо това са били инициирани важни и мащабни изменения в тази сфера на щатско ниво. Във връзка със серията разкрития за шпионските дейности държавният глава намекна, че може да преразгледа разузнавателните дейности на Агенцията за национална сигурност. Той заяви, че в ,,светлината на последните разкритията" и опасенията около програмите може да има промени.

Същевременно г-н Обама отказа да отговаря на въпроси за възможността за помилване за беглеца - бивш сътрудник на спецслужбите Едуард Сноудън, срещу когото са повдигнати обвинения за шпионаж. Според президента Сноудън е нанесъл ненужна вреда на американското разузнаване. Той приветства обаче ролята на дебатите за Агенцията за национална сигурност: „Колкото и важни да са тези дебати, е важно също да имаме предвид, че това нанесе ненужна вреда на американското разузнаване и на дипломацията на САЩ."

Президентът говори и за ситуацията около иранската ядрена програма. Той призова Конгреса да не приема повече санкции срещу Техеран, като даде подкрепата си за решение на въпроса чрез дипломация. По отношение на достигнатите в Женева споразумения между „шесторката" и Иран Обама подчерта, че „се е появила възможност да се отстранят предизвикателствата в областта на сигурността, с които САЩ се сблъскват в продължение на десетилетия, и да се направи така, че Техеран да не развива своята ядрена програма". По думите на президента благодарение на достигнатите договорености „се е появила структура, позволяваща да се разбере дали Иран може да предостави на международната общност гаранции за това, че неговата мирна ядрена програма няма да се трансформира във военна". „Дипломатическото решение на проблемите е моята цел", подчерта той. В същото време г-н Обама отбеляза, че „всички варианти на действия остават възможни", намеквайки и за обявяване на война на религиозната държава на аятолласите. Той се изказа против предложения от редица конгресмени законопроект за въвеждането на санкции срещу Иран. „Нищо не губим. Ако Техеран не изпълни своите ангажименти, ще работя с Конгреса над това да се окаже на иранците дори по-сериозен натиск. Но сега не е необходимо да го правим", каза президентът.