Технологичният гигант Nvidia представи най-новия си чип за захранване на изкуствен интелект (ИИ), известен като Blackwell. Американската компания се стреми да затвърди позицията си на основен доставчик на ИИ, предаде АФП.

"Имаме нужда от по-големи графични процесори. Така че, дами и господа, бих искал да ви представя един много, много голям графичен процесор", каза главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг на конференция за разработчици в Калифорния, визирайки графичните процесори, които са жизненоважни за създаването на генеративен ИИ.

Събитието се превърна в дата, която не може да се пропусне в календара на големите технологии, поради изключителната роля на Nvidia в революцията на ИИ, която завладя света след представянето на ChatGPT в края на 2022 г.

"Надявам се, че осъзнавате, че това не е концерт, а конференция за разработчици", пошегува се Хуанг.

Мощните графични чипове и софтуерът на Nvidia са неразделна част от създаването на генеративен ИИ, като съперници като AMD или Intel все още се борят да достигнат мощността и ефективността на хитовия продукт H100 на компанията, пуснат на пазара през 2022 г. Apple, Microsoft и Amazon също са разработили чипове с мисъл за ИИ, но засега се опитват да се сдобият с желаните продукти на Nvidia, за да изпълнят собствените си обещания за ИИ.

Тази водеща роля в революцията на ИИ доведе до покачване на цената на акциите на Nvidia с около 250% през последните 12 месеца, което изведе компанията над Amazon по пазарна капитализация, отстъпвайки само на Microsoft и Apple.