Необявените предварително посещения на Владимир Путин в Крим и Мариупол са направени в отговор на Международния наказателен съд (МНС), който издаде заповед за неговия арест. Така оценява пътуването на руския лидер американското издание на „Ню Йорк таймс”. Както отбелязва авторът на статията Кандрес Мартинес, град Мариупол е най-близкото място до фронтовата линия, в което Путин се появи през последната година. „Двете високопоставени посещения се оказаха отговор от Кремъл (…), след като международен съд издаде заповед за ареста му“, смята журналистът.

Путин долетя до Мариупол с хеликоптер, след което обиколи и се спря в няколко района на града. Президентът се срещна и с местни жители и посети едно от семействата. Беше отбелязано, че това е първото пътуване на Путин в Донбас.

На 18 март президентът посети Крим по случай годишнината от присъединяването на полуострова към Русия. Той пристигна в Севастопол за откриването на училището по изкуствата и центъра "Корсун". Пътуването на руския лидер до Крим също не беше обявено. На 17 март стана известно за решението на МНС да издаде заповеди за „арест“ на Путин и президентския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова, пише БГНЕС.