Няколко души са ранени при намушкване с нож в църква в западната част на Сидни, съобщи полицията в понеделник.

Водач на църква и богомолци са били намушкани по време на служба. Нападението е извършено в църквата "Христос - Добрият пастир" в Уейкли.

Видео в социалните мрежи показва как епископ Мар Мари Емануел седи пред олтара на църквата и говори на енориашите, докато мъж, облечен в черен пуловер, върви към него и вади ножа.

Докато ужасените посетители на църквата започват да крещят, мъжът намушква свещеника в гърдите. След това свещеникът пада на пода. Нанесени са още пет прободни рани с ножа преди хората да се успеят да хванат нападателя.

След това свещеникът се изправил. Въпреки раните си, сложил ръката си върху нападателя и започнал да се моли, обяснява зам.-кметът на Феърфийлд Чарнел Салиба, цитиран от SkyNews.

Църковното служение се е излъчвало на живо в социалните мрежи, а видеото не е спряно при инцидента.

Шестнадесет полицейски коли са били изпратени до църквата, както и 11 линейки. Четирима души са били ранени. Всички са приети в различни болници с разкъсни рани.

Емануел е лидер на ултраконсервативна секта на асирийската православна вяра. В църквата идват много вярващи, които са избягали от войните в Ирак, търсейки спокоен живот в Австралия.

В неделя психично болен мъж уби с нож седем души в търговски център в Сидни, преди да бъде застрелян от полицията.

Извършителят на атаката в търговски център беше неутрализиран от полицията.

40-годишият мъж е имал психични отклонения, съобщи полицията в Нов Южен Уелс. Той е идентифициран като Джоел Каучи от Куинсланд и няма данни да е имал терористични мотиви.

Полицията съобщава, че нападателят е посетил търговския център в 15:10 ч. местно време, след което се е върнал няколко минути по-късно и започнал нападението. От полицията съобщиха, че една от жертвите е малко дете и че при нападението е било ранено 9-месечно бебе. Майка му е една от жертвите.