Очевидци описват сцени на хаос при бягството си от оживен търговски център в Сидни, където нападател с нож уби шестима души и рани няколко други.

"Беше лудост", казва разстроена жена, която описва, че е видяла ранена жена да лежи на пода, пише BBC.

Нападението беше извършено в големия търговски комплекс „Уестфийлд Бонди Джънкшън“, пълен с посетители в събота след обяд. Очевидци съобщават, че е настъпила паника, като хората са бягали в опит да се скрият.

Един от очевидците бил близо до кафене с двете си малки деца, когато видял мъж, който "безразборно намушквал с нож хора".

"Беше касапница", казва свидетелят пред ABC News Australia, пожелал анонимност.

Полицията съобщава, че нападателят е посетил търговския център в 15:10 ч. местно време, след което се е върнал няколко минути по-късно и започнал да намушква хората.

Засега не са ясни неговите мотиви, но полицията твърди, че тероризмът не е изключен като мотив.

Нападението е прекратено едва когато полицайка, която била наблизо, се изправя срещу мъжа. Той вдигнал ножа си към нея и тя го простреляла, съобщават от полицията.

Друг неназован очевидец разказа, че е чул "хора да крещят и викат, да бягат" и започнал да следва полицая.

Министър-председателят на Австралия Антъни Албанезе нарече полицайката „герой“.

„Всички бяха в шок“

"Уестфийлд" е голям търговски център в източната част на централния бизнес район на Сидни и в близост до известния плаж „Бонди“. Той е един от най-големите и най-популярни търговски центрове в страната и както всяка друга събота е бил пълен със стотици хора, включително много малки деца.

Ужасените посетители описват шока, който са изпитали по време на нападението. 33-годишен мъж разказва, че докато пазарувал, чул суматоха. Обърнал се и видял как нападат жена и бебето ѝ.

"Тя беше намушкана с нож. Всички бяха в шок и не знаеха какво да правят", казва той.

Ранената жена успяла да избяга към магазин и след като влязла вътре, персоналът бързо заключил вратите, разказва мъжът.

"Някои от другите купувачи използваха дрехи и други неща, за да се опитат да спрат кръвотечението на жената", продължава разказа си той.

"Бебето имаше само лека рана, но майката беше доста зле. Имаше много кръв и тя беше в паника. Надявам се, че ще се оправи", добавя мъжът.

От полицията съобщиха, че една от жертвите е малко дете и че при нападението е било ранено 9-месечно бебе.

Върнън Майкъл разказва пред Ройтерс, че е бил в магазин, когато чул някой да казва: "Бягай, бягай, бягай! Някой е намушкан с нож!"

"Просто сме благодарни, защото буквално две минути преди това седяхме точно там, където се случи всичко. Където първата жена беше намушкана“ казва той.

Снимки от охранителните камери, публикувани от местни медии, показват мъж, тичащ в търговския център с голям нож в ръка, докато на пода лежат ранени.