Снимки: Васил Копчев

Истинска история как младежи спасиха куче от ледения капан на езерото в Южния парк в София обиколи България и трогна стотици хора. Случката разказа фотографът Васил Копчев в профила си във Facebook - публикацията му със снимки от спасителната акция бе споделена от близо 5,000 души и събра хиляди коментари само за няколко часа. Г-н Копчев разказа как, докато се разхождали в парка с детето, той и жена му станали свидетели на трогателната случка.

Мъжът видял отдалеч как момче си събува обувките и чорапите и тръгва да стъпва по повърхността на заледеното езеро. Васил първо си помислил, че тийнейджърът ще прави ,,някоя магария", но видял в средата на езерото бяло улично куче, което се държи странно. Приближил се и се загледал - пак там ледът се е пропукал - друго куче е пропаднало в мразовитите води и не може да излезе.

Група младежи спрели видимо с план да помогнат на животното. След кратко съвещание момчетата излъчили най-лекия от групата. Младежът се събул и запълзял внимателно на 4 крака по леда с клон в ръка, за да издърпа загазилото четириного. Васил успял да щракне спасителната операция в развитие, докато и кучето, и неговият герой стъпили невредими на твърда земя. Васил не успял да настигне момчетата, за да ги поздрави, затова го направи във фейсбук. И изрази надежда, че свестните деца няма да избягат от България. Хиляди хора призоваха момчетата - герои от случката, да бъдат намерени и наградени за смелата им и човешка постъпка - ако не с друго, поне с грамота.