Президентът на РСМ Гордана Силяновска-Давкова заяви, че Споразумението от Преспа е правен акт, който тя ще спазва, въпреки че е критик на съдържанието му.

Силяновска подчерта на журналистически въпрос, че не смята, че е нарушила Споразумението от Преспа.

"В самото Споразумение от Преспа ясно е посочено, че името ще се използва в документи и комуникация. Така че тук не виждам да става въпрос за вреда. Нито съм скъсала декларацията, нито съм казала, че няма да спазвам Конституцията, нито съм казала, че ще прекратя Споразумението от Преспа. Критикувах споразумението, заради процедурата на приемането му. Но то е юридически факт, то е реалност и аз ще го спазвам", каза Силяновска. 

По време на клетвата новият президент на РСМ на 12-ти май Гордана Силяновска Давкова използва само името "Македония" вместо официалното наименование - Република Северна Македония. Това предизвика остра реакция в Атина.

Ако новото управление в Скопие оспорва Договора за името и продължава да нарича страната си така както си иска, тогава европейският път ще бъде блокиран, предупреди преди малко повече от седмица гръцкият премиер Кирякос Мицотакис.