Дядо Николай

Брат на монахиня от Калоферския манастир сезира главния прокурор Сотир Цацаров и Пловдивския митрополит Николай, че изповедникът й ,,посяга сексуално, но, слава Богу, се е отървавала без полов акт". Вестта за поредния сексскандал в Българската православна църква бързо се разнесе из духовенството. Този път версиите са няколко. Едната е, че изповедникът - отец Василий от братството в Атон, на възраст около 60-те, наистина е прекрачил тънка граница. Монахинята Възкресия е на 26 години. Втората е, че жалбата е силно преувеличена от притеснения брат. Третата - че е инсценировка, защото Атанасий, съученик на Възкресия от Козлодуй, искал да служат на Бога в един и същи град. Той първоначално бил в манастир в Поморие, но след това е преместен в Бесарабовския манастир, Русенско. В полза на тезата за интрига говорел и фактът, че монахинята не се е оплаквала на игуменката от изповедника си, а само на брат си, казват духовници.

Братът Мирослав Ангелов на 5 страници разказва за проблемите на Възкресия в Калоферския манастир ,,Свето Въведение Богородично". Изповедник на сестрите там е йеросимонах Василий Венков от Зографския манастир в Атон. Братът първо я посъветвал да се обърне към игуменката Валентина Друмева. Тя сменила килията й. На Ивановден братът отишъл в манастира, след като сестра му избухнала в плач два дни по-рано, че изповедникът пак ще ги посети в обителта. ,,Помоли ме да се моля за нея, понеже е отчаяна и мисли за самоубийство", разказва в жалбата си Ангелов.

Когато отишъл в манастира, говорил с игуменката, която казала, че се е разбрала с Василий. Друга монахиня - Нектария, подхвърлила, че случилото се не е било нежелано. Един вид, че Възкресия е отвърнала положително на намеците за ласки от изповедника. Разиграла се сцена, в която братът убеждавал сестра си да напусне манастира, на игуменката й прилошало, а в суматохата Нектария извела Възкресия, заключила я и повикала полиция. Братът напуснал манастира. И решил да сезира компетентните органи. Той моли митрополит Николай да я изведе от този манастир и да я пусне за известно време в родния й Козлодуй.

В духовните среди Василий не се радва на добра репутация. Смятат го за вълк единак, който само формално се води в братството в Зографския манастир. Живеел си в апартамент в София, криел се и не общувал с никого. На домашния му телефон не отговаря никой. Междувременно се появи и втора жертва на палавия духовник. В интервю за сайта ,,Православие" бившата послушница Татяна Филева си спомни за събития от 2010 г. в манастира ,,Свети Илия" в столичния жк ,,Младост 2". ,,Помолих го да не вършим всичко това, но той ми хвана ръцете и почти се опита... Когато чувстваше, че е опасно да бъде издаден, прекратяваше с намеците", разказва Филева. Тя не реагирала, но отец Василий опитал да насили друго момиче - послушница, в апартамента си и тя се оплакала на игуменката Матрона. Тя пък подала сигнала до столичния викарий Йоан. След сигнала до епископа на отец Василий му е забранено да служи в Софийската епархия. След това момичето избягало от манастира и година по-късно се оженило за българин в Германия. Филева също напуснала обителта завинаги.

,,Ако сестрата е по-млада, бива принуждавана към послушание, включително и сексуални предложения. Има случаи - отец Василий я поканва, уж да работят по някакъв превод, да поговорят. И в следващия момент, с извинение, той се съблича", разказва Филева.

,Ако се потвърди жалбата, ще забраня на Василий да идва в епархията ми", отсече Пловдивският митрополит Николай. Самият той нееднократно обвиняван от противниците си в гей афери, обяви, че е съставил комисия, която предварително проверява сигнала. ,,Ако изложеното в сигнала е истина, ръководителят на обителта в Атон трябва да реши дали да започва църковно-наказателно дело, тъй като Василий е монах в тамошното братство", каза дядо Николай.

Проф. Иван Желев, председател на УС на ефория ,,Зограф", пък каза, че познава добре отец Василий Венков. ,,За съжаление името му винаги е било свързано с някакви скандали или най-малко с нередовен монашески живот. Той наистина е зографски брат, но само се числи в манастира ни Атон, а иначе предпочита да живее по жълтите павета. Преди години беше изпратен да служи в Германския манастир, който се числи към ефорията на Зографския манастир, но въобще не се вясна там. В резултат на което новият Варненски владика Йоан, тогава викарий на патриарх Максим, направо го изгони от територията на Софийската епархия. Такива като него ги наричат ,,младостарци" - от тези млади монаси, които се изживяват едва ли не като нови месии и ревностни блюстители на православието, въпреки че нямат нито мъдростта, нито духа, нито житейския опит да бъдат такива. Знам и за деянията му в Калоферския манастир. Там той успя да влезe под кожата на игуменката Валентина, накара я да изкорени цветята от този великолепен манастирски двор - било светска суета. За конкретния случай не мога да кажа нищо - може да има и преувеличения. Но мога да потвърдя, че калоферската сестра Мелания наистина бе преместена от него в Буховския манастир ,,Света Мария Мадалена".

Проблемите с отец Василий явно не са от вчера. Той обгрижвал и манастира ,,Св. Пророк Илия" в столичния кв. ,,Младост". Неясно по какви причини четири от тамошните монахини били преместени в Калоферско.

Из жалбата

,,На 5 август сестра ми се обади по телефона и ми съобщи за нов опит на Василий, който тя не допуснала и го блъснала в гърдите. В този момент отец Василий заповеднически й казал да свали расото и да остане по бельо (тъй като не била достойна да го носи, понеже няма послушание към него). Обади ми се на 5 януари и ме помоли да се моля за нея, понеже е отчаяна и мисли за самоубийство. В тази нелепа и отвратителна ситуация предложих на сестра ми да си тръгне от това място. Игумения Валентина ми каза, че правя голям грях. Отвърнах, че Възкресия е дала обет да бъде невеста Христова, а не невеста Василева. Моята родна сестра ми разкри, че поради страх не изповядва всичко на изповедника си, с което си вреди духовно."