Жителите на 20 американски щата са под напрежение заради идващото лошо време, тъй като се очаква голяма зимна буря да донесе обилен сняг, силни ветрове и заплаха за торнадо от Колорадо до Алабама до четвъртък. В Илинойс най-дебелият сняг се очаква в северната част на щата, а Чикаго може да натрупа до около 15 см сняг. Това може да се окаже най-голямата снежна буря за сезона там, ако буреносната атмосферна система се измести още по на юг. Дебелината на снежната покривка в района на третия по големина град в САЩ няма да е еднаква навсякъде, но бурята ще формира опасни за шофиране условия в целия регион. Прогнозите са за заледявания с дебелина от около 3 мм и ветрови със скорост 65-70 км з час. Около летище O'Hare, където живеят доста българи, снегът ще бъде дебел около 10 см, а единствено в Уокиган дебелината му може да надхвърли очакваните високи нива от около 15 см.

Ето къде колко сняг се очаква, според прогнозата на nbcchicago.com:
  • Рокфорд: около 15 см
  • Уудсток: малко под 15 см;
  • Уокигън : до 17 см;
  • Декалб: малко под 10 см;
  • Дюпейдж: около 7,5 см;
  • Летище Executive: около 8 см;
  • Летище O'Hare: около 10 см;
  • Летище Midway: 7,5 см;
  • Орора: 5,5 см;
  • Ромиовил: около 4 см.
Чикаго може да посрещне първия по-дебел сняг за сезона още във вторник

Опасно време в САЩ

В четвъртък сутринта беше обявено наблюдение за торнадо за части от Кентъки, Алабама и Тенеси, включително Мемфис, Тенеси; Литъл Рок, Арканзас; и Падука, Кентъки. Издадено е предупреждение за повишена бдителност за торнадо за части от Мисисипи, включително Джаксън, Меридиан и Хатисбърг, което ще остане в сила до 17:00 часа местно време. Поривите на вятъра могат да достигнат над 110 км в час. Предупрежденията за зимна буря се простират от Ню Мексико до Илинойс поради очаквания за райони с обилен снеговалеж. Предупрежденията за опасен вятър остават в сила в целия Югозапад, а предупрежденията за силни ветрове са в сила в района на Големите езера. Бурята ще продължи да се движи на изток в четвъртък, като се очаква по-опасно време от крайбрежието на Мексиканския залив чак до Охайо. Може да има разрушителни ветрове и торнада от Тексас до Алабама и Охайо. Най-сериозна опасност от торнадо в четвъртък, ще има в Мисисипи, Алабама и Тенеси. Обилен сняг се очаква от Колорадо до Мичиган до четвъртък. В някои райони, особено в Канзас и Небраска, може да има 15 до 30 см сняг. Снегът ще бъде придружен със силен вятър.

Торнада

Възможни са торнада до четвъртък сутринта от Арканзас до Тенеси и Северна Мисисипи. Националната администрация за океаните и атмосферата съобщи, че е възможно торнадо в окръг Гибсън, Тенеси, рано в четвъртък. В четвъртък следобед се очакват силни бури в Мисисипи и Алабама, където са възможни няколко силни торнада. Преди бурите имаше рекордно високи температури в Средния запад и Източното крайбрежие. Около 200 рекорда могат да бъдат поставени до петък.