http://bgvoice.com/public/files/gallery/1472.jpg

Цветана Георгиева

Жители на Старо Железаре чакат на опашка стените на къщите им да бъдат изписани с потрети на световни знаменитости или пък с техните собствени ликове. „Има списък на  желаещите, направихме го още в началото на август, когато много сгради в Старо Железаре се превърнаха в уникални обекти благодарение на стенните рисунки на художника Венцислав Пирянков", разказва кметът на селото Илия Тонов. Няма друго подобно място в света. Освен истинско културно събитие това е голям шанс за селото, коментира той. „Къщите ни ще се сдобиват с  неповторима украса, това вече води туристи тук", разказват жители на селото. Тези рисунки дават нов живот на Старо Железаре, единодушни са те. А туризмът ще съживи селото, надяват се. Няма да мине много време и ще има опашка на желаещи да отседнат „При Обама", „При принцеса Кейт", „При баба Пенка" - така ще се наричат съвсем скоро къщите според лицата, които са по стените им, не крият мечтата си хората от селото.
А стенните рисунки с ликовете на световни знаменитости, които украсиха къщите в Старо Железаре, вече водят туристи насам. Всеки уикенд селото е пълно. Графитите събудиха Старо Железаре за нов живот, разказват тукашните хора. Още след като се появиха по стените на къщите, заприиждаха туристи. Те отиват в Хисаря и в Старосел. Част от потока, която никак не е малка, се отбива  в нашето село, разказва Илия Тонов. Туристите се спират да разгледат къщите, снимат се. За фестивала на стенните рисунки, който направихме в първата събота на август, бяхме напечатали диплянки с карта на селото, на която са обозначени изрисуваните сгради. Когато дойдат туристи, им раздаваме от тези карти. Старо Железаре е малко селце и всеки може за броени минути да открие всичко, което му трябва. Но на туристите им е забавно да се движат по селските улички с карта в ръка и да се изненадват на всяка крачка от познатите лица на известни в цял свят хора и на непознатите образи - местни жители, които ги гледат от стените.
Потрети на  световни политически лидери от края на миналия век и от най-ново време украсиха това лято стените на къщи и обществени сгради в Старо Железаре. Оттам се усмихват Мая Манолова и Барак Обама, Елвис Пресли и Ангела Меркел, принцеса Кейт и Тодор Живков. А заедно с тях на един дувар „седнаха" Иван Циганина от селото, леля  Велика и баба Пенка от Старо Железаре. Тук е, разбира се, и Бойко Борисов.
Уникалният проект е на художника Венцислав Пирянков. Неговите родови корени са в това село. Тук е къщата на родители му, която той всяко лято превръща в арт център. Самият Венцислав живее в Познан, Полша. Двамата със съпругата му Катажина имат голяма картинна галерия в центъра на Познан, а Венци, освен че рисува, води собствена школа за художници.
Старо Железаре е единственото село в света, където къщи и сгради са украсени с графити. Засега техният брой е 48. Догодина ще станат повече. Няма друго подобно място, категорични са художникът Венцислав Пирянков и кметът Илия Тонов. Художникът  с радост приел идеята  изрисуваното от него село да привлече вниманието на ЮНЕСКО и да поиска протекциите на световната организация.
Но не само графитите са интересни. Тук е уникалната тракийска обсерватория, която фондация със същото име се опитва да спаси и да развие в туристически обект чрез европейски проект. Макар и с известно забавяне, това ще се случи. Преди няколко години Илия Тонов възстановил стара музейна сбирка от времето на соца. С помощта на доброволци я допълнили и развили в етнографска. Домът на традициите, както се нарича сбирката, привлича туристи, които пътуват в региона заради Хисаря и Старосел.