На 14 май се проведе изслушване относно това дали американският летец, който призна, че е изнесъл в интернет масив от изключително поверителни документи на Пентагона, трябва да бъде съден от военен съд, съобщи говорител на Военновъздушните сили.

Джак Тейшейра, 22-годишен IT специалист от Националната въздушна гвардия на Масачузетс, се призна за виновен през март за споделянето на строго секретната информация в интернет, за което се твърди, че е най-сериозното изтичане на секретни документи на САЩ от десетилетие насам.  Съгласно условията на признаването на вината си Тейшейра е заплашен от около 17 години затвор в замяна на това, че прокурорите от Министерството на правосъдието са се отказали от по-сериозни обвинения в шпионаж, които биха могли да доведат до доживотна присъда.

Този месец обаче Военновъздушните сили обявиха, че ще поискат да го подведат под отговорност пред военен трибунал за предполагаемо неправомерно поведение, свързано със задълженията му като военнослужещ. Първоначалното изслушване се е състояло вчера във военновъздушната база "Ханском" в Масачузетс, потвърди за АФП говорител на ВВС, без да даде повече подробности.

Тейшейра беше задържан през април 2023 г. при драматичен арест, излъчван на живо по телевизионните мрежи. Той е обвинен, че е публикувал документите - някои от тях датирани едва от март 2023 г. - в частна чат група в платформата за социални медии Discord. По-късно някои от файловете се появиха на други сайтове, включително Twitter, 4Chan и Telegram.

Документите, които скоро се разпространиха в интернет, посочваха загрижеността на САЩ относно военния капацитет на Украйна срещу нахлуващите руски сили. Те също така показаха, че Вашингтон очевидно е шпионирал съюзниците си Израел и Южна Корея, наред с други смущаващи подробности.

Това беше най-големият подобен пробив след изнасянето на документи на Агенцията за национална сигурност от Едуард Сноудън през 2013 г. и повдигна тежки въпроси относно достъпа на Тейшейра и други младши служители до тайни на високо ниво. Тейшейра е бил летец първи клас - третият най-нисък ранг за срочнослужещи във Военновъздушните сили на САЩ - и е притежавал разрешение за достъп до секретна информация от 2021 г. насам.