Българите в Атланта отново ще могат да се радват на родна кухня и приятелска атмосфера в нов BG ресторант, който ще отвори врати в началото на декември. По ирония на съдбата той ще се намира на същото място, където беше фалиралият „Родопи", в предградието Смирна.

Собственик на заведението е 31-годишният пловдивчанин Живко Йовчев. Той идва в Америка преди 7 години и трупа опит в бизнеса в „Папа Джоунс", където работи и брат му Красимир. „Всеки иска да има нещо наше в Атланта, място, където да се събираме. Без такова място общността не може да се обедини", каза пред BG VOICE Живко Йовчев.

В момента работници променят ресторанта. Живко ще запази основното разположение и типично българското усещане на помещението с керемидения бар и дървен навес, но ще махне огромната бразилска картина до входа.

Заведението ще се казва „Филипополис таверн" по старото име на Пловдив и ще се цели не само в българска клиентела. Освен родното меню ресторантът ще предлага и традиционни американски специалитети - стейкове, пилешки крилца и други. „Ще разчитаме на българи, но и на босненци, американци, съседните офиси, които да идват да обядват. Ще има и зала за бизнес срещи", обяснява стратегията си Йовчев.

Някои от българите, с които разговаряхме, изказаха съмнение за успеха на новия ресторант заради местоположението и лошата слава от времето на „Родопи". Живко обаче обещава, че няма да повтаря грешките на старите собственици. „Със сигурност обслужването ще бъде такова, каквото заслужава един добър ресторант, а цените няма да се променят нагоре-надолу всяка седмица", обещава той и гарантира, че храната ще бъде прясна, вкусна и с отлично качество.

Съвсем скоро новият ресторантьор ще започне да събира екипа си и ще обяви датата на официалното откриване.

Това е поредният опит за български ресторант в Атланта за последните 7 години. Ресторантите на Краси и Джоузеф положиха пътя, а след това дойде „Родопи", който отвори на 13 април 2007 г. Датата явно се оказа фатална, защото заведението затвори на Нова година 2008/2009. Ресторантът загуби клиенти след оплаквания от бавно обслужване и високи цени. В интервю за bg-atlanta.com тогава собственикът Светлин Драгиев заяви, че за „Родопи" се носели много легенди. „Не мисля, че проблемът беше в цените на ресторанта. Мисля, че проблемът е в хората, които не полагат усилия да се развиват. Има много хора, които са тук 10 години и все още са housekeeper, dishwasher и стоят на най-нискоквалифицираната работа. За мен е обидно при тези условия в Америка да нямаш никакви успехи. Не искам да обиждам никого - всеки да си работи каквото поиска. Но тези хора са на това ниво и затова не могат да си позволят цените, които бяха в ресторанта. Ние можеше да направим и по-евтино заведение, но аз исках да създам хубав, качествен ресторант, който да е лицето на България тук", каза Драгиев. Неговият син Койчо беше арестуван преди две седмици по обвинения за АТМ измами.