Кличко срещу Фюри

Владимир Кличко го направи отново. Контузи се преди мач. Това едва ли е изненада за някой. Не е и за разярения му съперник Тайсън Фюри: „Това е направо смешно, но го предвиждах. Още когато се гледахме право в очите, знаех какво ще се случи. Толкова ли съм страшен? Явно го уплаши костюмът ми на Батман, с който се появих на пресконференцията. Нищо, нека си осигури допълнително време за подготовка и избистряне на главата."

Сблъсъкът за световната титла във версии WBA, WBO, IBF и IBO трябваше да се състои на 24 октомври в Дюселдорф. В петък, 25 септември, украинският шампион се хвана за прасеца. Новата дата ще бъде определена в края на месеца, а мястото остава непроменено.

На 25 август миналата година Кличко отложи двубоя си с Кубрат Пулев заради разкъсани влакна на левия бицепс. Вместо на 6 септември срещата се игра в средата на ноември.

И ако все още някой наивник се съмнява в мръсната тактика на иначе чудесния боксьор, ето още малко хронология. И то само за последните 4 години.

На 11 декември 2010-а Владимир имаше насрочен мач срещу британеца Дерек Чисора. Кличко отказа да излезе на ринга заради разтежения в коремната мускулатура. Мачът беше преместен за 30 април 2011-а, но така и не се състоя. В крайна сметка Чисора получи шанс да излезе срещу представител на фамилията и през 2012 г. загуби от Виталий. Непосредствено преди двубоя Чисора си върна на Владмир, като го заплю в лицето. Малко утеха, но все пак нещо.

С един куршум два заека. Заради мотива, че трябва да се бие с Чисора, Владимир анулира срещата си с Дейвид Хей, планирана за април 2011 г. Двамата все пак се боксираха на 2 юли в Хамбург, а Владимир спечели по точки и взе и пояса във версия WBA. През декември същата година в списъка с преметнатите влезе французинът Жан-Марк Мормек. Този път Кличко се оправда с болки в бъбреците. През март 2012 г. украинецът нокаутира Мормек.

„Владимир е шампион, но не го уважавам заради долните му трикове", обяви Кобрата след загубата си в Хамбург.

Пулев се оплакваше от системен тормоз - наложи му се да тренира с неудобни ръкавици, бе пратен в малка заличка за пресконференции, получи само два билета от организаторите и се боксира на по-малък и по-мек от стандартите ринг. За капак бе проверен 6 пъти за забранени субстанции, докато съперникът му бе оставен на спокойствие от допинг ченгетата.

Вече пенсионираният Виталий също владееше до съвършенство подлите маневри. Достатъчно е да споменем, че отложи четири пъти мача си с Хасим Рахман, преди окончателно да се насочи към политическия ринг.