БСП и проруската „Възраждане“ започват да събират подписка за внасяне на вот на недоверие срещу служебното правителство на Димитър Главчев, ако президентът Румен Радев не смени Димитър Главчев. Това обяви пред журналисти в парламента лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Тя обясни, че исканият вот на недоверие е заради „нарушаване на духа на Конституцията“ и „изпълняване на политическа воля“.

Това служебно правителство е персонално наредено и командвано от Бойко Борисов. Служебният кабинет трябва да е равно отдалечен от партиите, да е неутрален и да проведе избори. Абсолютно подлагаме под съмнение в тази ситуация честността на изборите. Главчев е политическо лице, той е просто послушко, отсече Нинова.

На въпрос кой трябва да бъде служебен премиер на страната, тя отвърна, че това е решение на президента и допълни, че „не нареждат на държавния глава какво да прави“.

В Конституцията е записано, че парламентът продължава да работи и упражнява парламентарен контрол, а вотът на недоверие е част от парламентарния контрол, разясни още Нинова на питане дали е в правомощията на Народното събрание да внася вот на недоверие спрямо правителство, което реално не е излъчено от парламента.