В Деня на покровителя на семейството Свети Мина - историята на първото бебе в България, родено след успешно лечение на рак на матката.

През 2019 година Симонета чува диагноза, която разбива най-голямата ѝ мечта.

„Казаха, че никога няма да стана майка. Невъзможно с тази болест -рак на матката, карцином на ендометриума“, разказва трогателната си история пред bTV Симонета Нешева, майка на 8-месечната Красима.

Тя не се отказва. След като чува няколко лекарски мнения, че трябва да отстранят матката ѝ, тя почуква на вратата на последната ѝ надежда – д-р Георги Стаменов.

„Влязох в кабинета му и казах - „Докторе, искам да стана майка“. И той каза - „Добре, ела да те прегледам“.

Аз никога няма да ги забравя тези думи. Той беше първият доктор, който каза „добре“. Оттам започна нашето приключение“, обясни Симонета.

Д-р Стаменов и екипът му прилагат медикаментозно и оперативно лечение, за да преборят рака и да съхранят матката.

В началото на тази година Симонета ражда Красима.

„Когато ми я дадоха, в първите минути след раждането, тогава си отдъхнах. Казах си – ето, случи се. Това, което казваха, че няма да стане - стана! И всичко се промени, всичко! И животът ти започва отначало“, казва майката.

„Историята на Симонета е символ за това, че човек, когато вярва в мечтите си и вярва на доктора си, нещата му се получават. Може би и вярата в Господ има голяма роля в това“, посочи д-р Георги Стаменов, специалист по репродуктивна медицина.

От февруари съхранението на матката при ранни форми на рак е заложено в препоръките на Европейската асоциация по онкогинекология, което дава надежда на жени като Симонета да чуят „мамо“.