Преговорите за "управление на кризата" между Сърбия и Косово, проведени с посредничеството на ЕС в четвъртък, не успяха да потушат нарастващото напрежение, но "през следващите дни" ще се проведе допълнителен диалог, заяви върховният представител по външна политика на ЕС Жозеп Борел.

"За съжаление, днес не постигнахме споразумение... Но това не е краят на историята", заяви Борел в кратко изявление след края на разговорите в Брюксел, "Не се отказвам.... Трябва да продължим да обсъждаме. Трябва да търсим решение. Процесът ще продължи."

В четвъртък в Брюксел се проведе среща между сръбския президент Александър Вучич в Брюксел с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел и със специалния представител на ЕС за диалога Мирослав Лайчак в рамките на продължаването на диалога между Белград и Прищина на най-високо ниво след повече от година.

Преди началото на срещата Борел заяви, очаква Александър Вучич и Албин Курти да бъдат отворени и гъвкави, за да постигнат обща позиция.

Специалният представител на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар също влезе в сградата на Европейската служба за външни работи в Брюксел, където се провеждаше новият кръг от диалог между Белград и Прищина.