Нова група от 13 мигранти е заловена на входа на София тази сутрин, съобщава МВР. Хората са били в микробус, който е спрян за проверка на бул. "Цариградско шосе" при "Горубляне". Те заявили, че са от Афганистан.

Микробусът,  в който пътували, е със сръбска регистрация.

Сред установените 13 души е и шофьорът.

Това е поредният случай на заловена група нелегални мигранти в страната в последните седмици. Преди няколко дни при гонка на кола с нелегални мигранти, управлявана от полска гражданка, бе тежко ранен полицай, който е в медикаментозна кома и тежка черепно-мозъчна травма, а преди няколко месеца в Бургас загинаха двама полицаи, опитващи се да спрат автобус с нелегални мигранти в Бургас. Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев посочи преди няколко дни, че МВР променя постоянно тактиката за противодействие в борбата с трафика, защото и „каналджиите“ променят постоянно своята.

Той добави, че от Италия, Полша, Латвия, Беларус и други държави у нас идват хора, които да трафикират мигранти.

Причината според Демерджиев е в ниските наказания, като отчете, че от приключили 2485 дела за трафик през 2021-2022 г. само по 158 от тях има наложени ефективни наказания. Като уточни, че хората, които задържа МВР за трафик на мигранти, биват освобождавани след наложена глоба или условна присъда.