Българинът Марко Косев спечели рекордна пета световна титла по бойно самбо на световното първенство в Казабланка (Мароко). На финала в категория до 57 килограма Косев победи с 6:0 точки Богдан Бабенко от Украйна. Преди това последователно на полуфинала роденият в Севлиево самбист се справи срещу представителя на Русия Артур Багаутинов и Ахмет Тинрабердиев от Тюркменистан. Кьосев е единственият състезател на планетата с пет световни титли, задминавайки легендата Фьодор Емеляненко (Русия), който има четири.

            „Посвещавам световната титла на кума си. Вчера се навършиха девет месеца от смъртта му" - бяха първите думи на Косев след успеха. Очаквайте пълното интервю с най-титулувания самбист в света в следващия брой на BG VOICE.

            Освен Марко Косев със злато от Мароко си тръгна и Веселин Иванов в категория до 62 килограма. На финала Веско победи трудно с 4:3 точки изненадата на шампионата Джош Уолкинс от Тринидад и Тобаго, а преди това преодоля представители на Казахстан, Камерун и Украйна.

            ''Посвещавам тази победа на моята съпруга, на дъщеря ми, на моите родители и на всички приятели. Този медал означава много за мен. Целият свят трябва да знае за България! Да знае, че в нашата страна живеят много силни мъже'' - заяви след победата на финала Иванов.

            Мариян Димитров пък стигна до сребърен медал в категория до 90 кг бойно самбо, след като на финала отстъпи пред Вячеслав Василевский от Русия. В категория над 100 кг бойно самбо бронзово отличие завоюва Мартин Маринков, а в долната категория до същото отличие стигна и Атанас Джамбазов.

            При жените Мария Оряшкова спечели сребърен медал в категория до 80 кг. Българката стигна до отличието, въпреки че е със сериозна контузия на коляното. Българката игра на обезболяващи инжекции в първите си срещи от шампионата, но не излезе на финала срещу Светлана Тимошенко от Беларус.

            Така родните самбисти спечелиха общо шест медала и се наредиха на второ място в отборното класиране.