Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху осъди гневно прокурора на Международния наказателен съд Карим Хан за това, че е поискал арест за него и лидерите на „Хамас” заради предполагаеми военни престъпления по време на конфликта в Газа.

Нетаняху заяви, че отхвърля с отвращение факта, че „демократичен Израел” е сравняван с това, което той нарича „масови убийци”.

Същата позиция изрази и президентът на САЩ. Джо Байдън разкритикува искането на прокурора на Международния наказателен съд, като заяви, че не е възможно Израел и „Хамас” да бъдат сравнявани.

„Отхвърляме искането на МНС за издаване на заповеди за арест на израелски лидери. Каквото и да означават тези заповеди, няма равнопоставеност между Израел и „Хамас” и е ясно, че Израел иска да направи всичко възможно, за да гарантира защитата на цивилното население. Нека бъда ясен! Противно на обвиненията срещу Израел, отправени от Международния съд, това, което се случва, не е геноцид. Ние отхвърляме това и винаги ще подкрепяме Израел и заплахите срещу неговата сигурност”, заяви Байдън.