Графика Ройтерс

На 4 ноември, два дни преди изборите за президент, телевизионният канал „Нешънъл джиографик" планира да излъчи филма „Seal Team Six: The Raid on Osama Bin Laden" (който все още има и второ работно заглавие „Code Name: Geronimo"), разказващ за операцията по ликвидирането на лидера на международната терористична мрежа "Ал Кайда" Осама бин Ладен. Още на следващия ден лентата ще бъде достъпна в Netflix. Телевизията и друг път е излъчвала документалистика за факти от най-новата история. Но програмирането на подобен филм в сегашния политически контекст вече се възприема от мнозина като опит за използването на популярния тв канал за теснопартийни цели - подкрепа на кандидата на Демократическата партия Барак Обама. Настоящият президент неведнъж е посочвал заслугата си за взимането на трудното решение за провеждането на операцията на територията на Пакистан през май 2011 г. Героизмът му обаче бе помрачен от излязлата наскоро книга „No Easy Day: The Autobiography of a Navy Seal", написана от Марк Оуън, зад чийто псевдоним се крие войникът Мат Бизонет, участвал в операцията. Там

той разбива на пух и прах официалната версия

шумно използвана в предизборната кампания и рекламирана като пример за лидерските качества на президента, че Бин Ладен е бил убит в някакво сражение, в което са участвали почти равносилни противници. Докато в същото време г-н Обама напрегнато е чакал новини от Пакистан в кабинета си. Оуън твърди, че Ладен не се е съпротивлявал и когато е разбрал, че са дошли за него, чисто и просто се е самоубил. Нещо повече - той разкрива, че заедно с бойните си другари са нарушили специалната заповед, дошла от Белия дом: „Не убивай Бин Ладен."

Президентът на „Нешънъл джиографик" Хауард Оуенс заяви в официално съобщение, че няма връзка между президентските избори и премиерата на филма. Единият от двамата директори на студиото, заснело лентата - „Уейнстейн" - Харви Уейнстейн, обаче е прочут дарител за предизборната кампания на Обама. „Очевидно е, че не Харви определя програмата на телевизията", каза Оуенс. Той добави, че тв каналът „не е политически" и че документалната лента била посветена преди всичко на хората, участвали непосредствено в операцията за ликвидирането на терориста.

С този филм се стремим да дадем силно начало на есенния сезон

обясни Оуенс.

От думите му не става ясно дали ще бъде отдадена заслуга и на Бизонет. Източници от екипа, участвал в създаването на филма, обаче вече бяха цитирани да разкриват, че са се придържали към официалната героизирана версия, която властите разпространиха и която все още е в сила въпреки книгата на командоса. Без да го казват директно, в изявленията им се разбира, че такова било изискването на продуцента. Което означава, че поне до изборите зрителите на един от най-сериозните канали за документално кино няма да имат шанса да чуят нещо по-различно от шлифованата версия за събитията в Аботабад.

В книгата си Оуен разказва как командосите додършили Ладен, когото заварили в стаята му в предсмъртни конвулсии. Той критикува и медиите за начина, по който отразяват операцията. Бизонет не възнамеряваше да се появява с истинското си име

Но скандалът около премиерата на четивото му в началото на септември доведе и до нежелано разкритие на самоличността на командоса. Но книгата надали изобщо ще е спомената във филма по "Нешънъл джиографик", който по всичко личи, е издържан в проверените и досадни рамки на партийната пропаганда.