Слава Петрова

Идват светли християнски празници, които по традиция българите отбелязват на трапезата. Неотменна част от навиците ни, когато седнем по софрите, е да преядем и препием, а това може да доведе до големи здравословни проблеми като гастрит, ентероколит или най-опасното - панкреатит. Специалистите съветват как да се предпазим от това.

Според диетолога проф. Донка Байкова храненето трябва да започне с прясна салата от сезонни зеленчуци и чаша портокалов сок или чай с мед и лимон. Това е необходимо, за да може да се подготви перисталтиката на червата, че ще последва по-обилно хранене. Между всеки вид храна, който ще се сложи на масата, трябва да има пауза между половин-един час, за да може всяка поета хапка да се смели достатъчно добре, съветва специалистката. Така стомашно-чревният тракт ще има време да се справи с огромната задача, която му предстои.

Според проф. Байкова разчупването на питката трябва да е около час след като сме изконсумирали салатата. След питката отново се прави антракт от половин час и се слага основното ядене. И двете основни блюда - и постните, и месните - трябва да бъдат съчетани отново със сезонни зеленчуци. Ако искате, това може да бъде и туршия, но тя трябва да бъде измита и изстискана, за да не е толкова солена.

Проф. Байкова предупреждава, че за да не преядем, от всяко следващо ястие, което е приготвила домакинята, трябва само да опитаме по една-две хапки, тъй като организмът вече и без това е претоварен. Десертът трябва да е плод, а не някоя калорична торта или баклава. Хубаво е да ставаме от време на време от масата, а домакинята да отсервира, тъй като хората посягат към яденето по инерция.

Проф. Христо Мермерски пък съветва е, че при всяко хранене трябва задължително да се приемат не по-малко от 35 грама влакнини, получени чрез целулоза, която се съдържа най-много в зелето. Преди и след празници е хубаво според Мермерски да минем на разтоварващ режим - поне по един ден да хапваме само салата от домати, краставици, пресен лук, лимон и зехтин. Тази салата набавя на организма микро-, макроелементи и витамини. Ако прибавяме и по една чаша кисело мляко, то това ще ни осигури аминокиселини.

Според специалиста до парчето месо задължително трябва да има двойно количество салата - било то зелена или от краставици и домати. Трябва да се избягват и тежки сосове, масла, майонези и прочие, а да използва само зехтин, оцет, лимон, които чистят кръвоносната система.

Месото не е вредно, но не бива да се злоупотребява с него, смята Мермерски. За алкохола специалистът е категоричен, че може да се пийне чаша ракия и няколко чаши хубаво червено вино.